Nagavci: Konačna odluka o udžbenicima se objavljuje u roku od dva dana

Ministar prosvete Arberi Nagavci u emisiji „RTK Prime” nije razjasnio da li će verzija kupovine udžbenika od strane roditelja, a potom i nadoknada sredstava putem aplikacije na platformi „eKosova” biti konačna odluka Vlada Kosova.

Ona je rekla da će odluka biti saopštena javnosti u naredna dva dana.

„Na kraju, Vlada će djeci obezbijediti udžbenike, preuzimajući sve finansijske obaveze po zakonu. Istražujemo to, spremni smo na sve. Konačnu odluku ćemo objaviti sutra popodne ili u četvrtak ujutru“, izjavio je Nagavci.

„Zakonska obaveza Ministarstva prosvjete je da obezbijedi knjige od prvog do petog razreda. Za učenike od šestog do devetog razreda, na našu molbu na kraju prošle školske godine, škole su ih prikupile kako bi ih preneli budućim generacijama“, rekao je Nagavci.

Za roditelje koji ne znaju kako da pristupe državnoj platformi „eKosova“, ona je rekla da će moći da pristupe telefonskoj liniji sa koje će naučiti kako da je koriste.

„Za tri godine od 2016. iz državnog budžeta potrošeno je više od 20 miliona evra. U poslednjih 5 godina potrošeno je 54 miliona 555 hiljada 780 evra. Dakle, ne govorimo o malim iznosima, već o desetinama hiljada evra koje treba iskoristiti za dobre udžbenike za učenike i to bez ikakvih zloupotreba“, rekao je Arberie Nagavci.

Nagavci: Platformu za refundaciju namjeravamo da pokrenemo u četvrtak

Ministar prosvete, nauke, tehnologije i inovacija, Arberie Nagavci, rekao je da je opcija da roditelji kupuju knjige, a zatim da ih nadoknade preko digitalne platforme „eKosova“ lak način i ne stvara probleme.

Ona je rekla da i ovom varijantom ministarstvo izvršava poslove koji mu se stavljaju na teret. Na osnovu toga, šefica prosvjete u zemlji rekla je da ne zna zašto je ova metoda postala tema razgovora.

„Rekli smo da razmatramo mogućnost da se svi roditelji prijave na eKosovo, na vrlo jednostavan način imena roditelja će biti navedena iz matične knjige, biće izabrana škola i zabeležen broj žiro računa. ”, rekao je Nagavci na „RTK Prime”.

Ona je naglasila da je u četvrtak planirano pokretanje digitalne platforme za refundaciju sredstava roditeljima.