Najavljivane sankcije EU, antidemokratske i zapravo kazna Kosovu zbog uspostavljanja vladavine prava?

Vd šefica PG Pokreta Samoopredeljenja u Skupštini Mimoza Kusari-Ljilja primetila je da će se mere koje EU najavljuje prema Kosovu desiti prvi put u istoriji zajednice. I da zapravo ove mere Kosovu nameću zbog uspostavljanja vladavinu prava i zbog poštovanja rezultate vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu zemlje prenosi Kosova.info

”Biće to prvi put u istoriji EU, a možda i posljednji, da Evropska komisija uvede mjere protiv demokratije iz razloga koje ne mogu artikulirati. Ili, to može biti zato što: Kosovo je pokušalo da proširi vladavinu prava na svojoj teritoriji; Kosovo je održalo izbore i ispoštovalo rezultate”, napisala je ona na Tviteru.

Evropska unija je tokom ove sedmice upozorila da će objaviti kaznene mjere pripremljene protiv Kosova zbog “nepreduzimanja koraka koji su traženi za smanjenje tenzija na sjeveru zemlje”.

Ovo je rekao generalni direktor za proširenje Evropske komisije Jan Koopman.

On je zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom učestvovao u debati u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta.

Koopman je rekao da se za Kosovo priprema niz mera. On je pomenuo obustavu rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), obustavu finansiranja programa EU, neodobravanje projekata Investicionog fonda na Zapadnom Balkanu, kao i obustavu sastanaka na politički nivoi.

On je rekao da te mjere “nisu olako poduzete” i da su reverzibilne ako se preduzmu pravi koraci za ublažavanje situacije.