Nakon hapšenja direktora KEK-a, Hoti kritikuje članove Pokreta Samoopredeljenje

Poslanik Skupštine Republike Kosovo iz redova Demokratskog saveza Kosova (LDK) Avdulah Hoti kritikovao je reakcije poslanika Pokreta Vetevendosje povodom jučerašnjih hapšenja u Energetskoj korporaciji Kosova.

Hoti je putem objave na društvenoj mreži Fejsbuk rekao da će ove reakcije, kritikujući tužilaštvo, imati poslijedice po Kosovo na putu ka članstvu u Savjetu Evrope i Evropskoj uniji.

„Reakcija vlasti na jučerašnja hapšenja u KEK-u, kritikujući i preteći organu gonjenja, a ne podržavajući ga i zahtijevajući delotvornu pravdu, imaće poslijedice na putu Kosova ka ovogodišnjem članstvu u Savjetu Evrope, a sutra u Evropskoj uniji. Siguran sam da će izvještaj za zemlju EU i drugi važni međunarodni izvještaji istaći ovakvo ponašanje većine na Kosovu prema hapšenjima u vezi sa mogućim korupcijskim aferama sa veoma negativnom notom. Za ove reakcije se mora reći da su bez presedana“, napisao je on.

Bivši premijer zemlje postavio je pitanje da li bi u ovim poslovima mogla biti korupcija vezana za osobe „dalje i više“.

Prema Hotiju, vladajuća stranka pokušava da opstruira pravdu i podriva demokratiju.

„Čemu sav taj strah od istrage mogućih koruptivnih afera? Zašto se iz Prištine i Tirane napada tužilaštvo, a eventualni koruptivni čin se ne kažnjava i ne traži pravda? Nisu li ovi mogući koruptivni poslovi povezani sa licima dalje i iznad? Ovakvo ponašanje dovodi u pitanje „navodnu“ reformu pravosuđa. Ovakvim ponašanjem ova većina je izgubila kredibilitet za sve reforme koje pokuša da sprovede u pravosuđu. Vlada koja pokušava da opstruira pravdu podriva demokratiju. Svi mi moramo da pokažemo poštovanje i podršku zvaničnicima pravosuđa za njihovu akciju u zaustavljanju mogućih nezakonitih radnji u KEK-u. Ovom akcijom se pokazuje da je pravda na Kosovu funkcionalna, netaknuta i hrabra. Naravno, svi su nevini dok se ne dokaže suprotno. Političko poštovanje pravde pokazuje se podržavanjem i zahtijevanjem pravde. Poštovanje se pokazuje i držanjem jezika za zubima“, napisao je dalje na Fejsbuku.