Nakon odluke o tablicama, Srbi na sjeveru zahtijevaju da Beograd izdvoji dva miliona evra za kazne za registarske tablice

Posle poslednje odluke Vlade Kosova, u vezi sa registarskim tablicama, reagovala je građanska inicijativa na sjeveru Mitrovice „Srpski opstanak”.

Oni su putem saopštenja na svom Fejsbuk nalogu zatražili da se poništi odluka Vlade Kosova da kazni one koji ne menjaju tablice u RKS.

„Duboko smo zabrinuti zbog rizika da vlasnici oko 9.000 vozila sa pomenutim tablicama budu novčano kažnjeni, a potom i njihova vozila oduzeta. Ni pod kojim uslovima ne podržavamo odluku Vlade Kosova, jer ona ne daje suštinska riješenja i predstavlja postepeno stezanje omče oko vrata građana Srbije”.

U slučaju izricanja kazni od strane institucija Kosova, ova organizacija je zatražila od Vlade Srbije da plati kazne za registarske tablice za građane Srbije.

„Tražimo da se pomenuta mjera odmah ukine i da se građanima omogući slobodno kretanje bez obzira na registarske tablice koje imaju! U slučaju izricanja velikih kazni vlasnicima srpskih tablica, predlažemo da Vlada Srbije pokrije sve nastale troškove, jer je Vlada pristala da prestane sa izdavanjem tablica kosovskim gradovima 2016. godine, što daje više argumenata Vladi Kosova. Vlada Srbije može da izdvoji dva miliona evra za plaćanje kazni“, navodi se u njihovom saopštenju.

Kritikovali su i Srpsku listu da insistira na destabilizaciji situacije, umjesto da je riješava.

Inače, Vlada Kosova je predstavila plan za izdavanje registarskih tablica Srbije, koji će se sprovoditi u nekoliko faza.

Planom je predviđeno da se od 21. aprila naredne godine “skinu” sve registarske tablice koje nisu RKS – Republika Kosovo.

„Tri nedelje, počev od 1. novembra do 21. novembra, mjera će biti opomena. Potom će od 21. novembra dva mjeseca do 21. januara važiti novčana mjera, a onda od 21. januara još dva mjeseca imamo probne tablice, nakon čega 21. aprila ne može biti jer nema druge registarske tablice mogu biti dozvoljene u Republici Kosovo“, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na sednici Vlade održanoj 28. oktobra