Nakon sastanka Krasnići traži da se novi izbori održe što prije, Kurti najavljuje susrete sa liderima stranaka

Večeras je održan sastanak kosovskog premijera sa liderima najvećih opozicionih stranaka, odnosno samo jednim od njih trojice, jer su druga dvojica odbila učešće. Glavna tema razgovora Aljbina Kurtija i predsjednika PDK, Memljija Krasnićija, sudeći prema njihovim izjavama nakon sastanka, bili su predstojeći vanredni parlamentarni izbori. I dok se, kako je to kazao Krasnići, ne slažu oko mnogih stvari – saglasni su da izbore treba održati. A kada? Kurti poručuje da prvo mora da razgovara i sa ostalim opozicionim liderima, dok predsjednik PDK traži da se održe što prije, jer je „Kosovo u agoniji“.

Premijer Aljbin (Albin) Kurti rekao je da je na sastanku sa liderom PDK, Memlijem Krasnićijem (Memli Krasniqi), razgovarao o aktuelnim političkim pitanjima, sa posebnim naglaskom na zakonodavnom dnevnom redu.

Prema njegovim riječima, razgovaralo se o napretku Kosova u međunarodnim integracijama, ali i o mogućnosti novih izbora u bliskoj budućnosti.

On je rekao da je PDK odredio kandidata za premijera, ali da o datumu izbora treba da razgovaraju sa svim strankama.

„Od marta ove godine ne možemo rijeći da su slijedeći izbori pitanje godina, već mjeseci. Zanima me i razgovor sa opozicijom o tome koja je najpogodnija sezona za naredne izbore. Generalno, proljeće i jesen su najpogodniji za izbore, ali ako se mandat završi, oni će biti održani zimi. Ali ne želim da nameće moju volju po tom pitanju… Večera je dugo trajala, ali nismo se dugo videli i imali smo o čemu da razgovaramo. Treba da razgovaramo o svim političkim temama i da vidimo datum – da se dogovorimo za izbore”, rekao je on.

Kurti je rekao da su večeras pozvane sve stranke i dodao da namjerava da se sastane sa onima koji nisu došli na sastanak.

On je rekao da za raspuštanje Skupštine svi treba da budu zajedno.

„Ne mogu da odredim datum izbora, ali i da sam u prilici, ne bi bilo u redu da to odredim. Skupština se ne može raspustiti prostom većinom, potrebno je 80 poslanika a mi nismo opozicija… dozvolite mi da još malo – da vodim razgovore sa dvije opozicione stranke“, rekao je on.

On je rekao da su ispunili sve uslove za članstvo u Savjetu Evrope i da odluka ostaje na Komitetu ministara.

Krasnići: Kosovo je u agoniji, izbori su potreba, a ne želja

Krasnići je posle sastanka rekao da se odazvao Kurtijevom pozivu, jer je prema njegovim rečima, važno da mu direktno iznese stavove PDK.

Prema njegovim riječima, od sastanka nema ništa novo, jer se njegovi stavovi sa Kurtijevim ne poklapaju.

On je dodao da preokupacije građana nisu Kurtijeve preokupacije.

Šef PDK je rekao da prevremene izbore treba održati što je pre moguće, jer oni, prema njegovim riječima, nisu njegova želja, već potreba zemlje.

„Evidentno je da Kurti i ja možemo imati različita gledišta na situaciju i ponekad preokupacije građana Kosova nisu preokupacije premijera. Kosovo je u agoniji, imamo stagnirajuću ekonomiju, imamo enormna poskupljenja sa malim platama i penzijama koje nisu dovoljne za porodice na Kosovu da sastave kraj s krajem. Imamo zdravstvo koje je u teškom stanju, degradirano obrazovanje i gotovo nepostojeću spoljnu politiku. Jednu nefunkcionalnu skupštinu gde se prenose tačke iz mjeseca u mjesec. Sada imamo i tešku situaciju u vezi sa članstvom Kosova u Savetu Evrope. Izgleda da će to biti neuspjeh. Takođe sam kazao Kurtiju da se rad mora ubrzati na riješavanju ovih pitanja. PDK je takođe predložio kandidata za premijera, ali da bi se do toga došlo, potrebni su parlamentarni izbori“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, oni su spremni da pronađu novi termin za izbore, da zajedničkim predlogom raspuste Skupštinu.

Krasnići je rekao da je radio na ovom pitanju bez borbe da dobije zastavu protagonizma.

Prema njegovim riječima, izbori nisu želja PDK, već potreba zemlje.

On je rekao da bi prijedlog za izbore trebalo da bude sačinjen zajedno sa drugim strankama i da to, prema njegovim riječima, bude urađeno u maju, a ne kasnije.

Prema njegovim riječima, on je prihvatio poziv za sastanak kako bi se bavio temama koje su od interesa za građane.

Krasnići je rekao da nisu razgovarali o nacrtu statuta Asocijacije.

Pored Kurtija i Krasnićija, sastanku su prisustvovali i šefovi poslaničkih grupa.