Napokon se oglasila i direktorica obrazovanja Veseljaj-Gutaj, oko problema nabavke udžbenika za učenike iz nevećinskih zajednica

Nakon subotnjeg sastanaka Udruženja Prosvjetnih Radnika Bošnjaka Kosova, gdje se raspravljalo o temi nedostatka knjiga za Bošnjake i Turke oglasila se napokon i direktorica obrazovanja grada Prizrena.

Naime na sastanku je pozvan gradonačelnik Totaj i njegovi direktori u Prizrenu koji nisu došli niti dali razloge nedolaska, ali su u vrijeme sastanka šetali gradom i uživali u lokalnim restoranima.

Da stvar bude još interesantnija na sastanak se nije odazvala skoro nijedna bošnjačka stranka osim NDS-a, ali nijedan odbornik iz redova bošnjačke zajednice.

Naprasno se oglasila po prvi put i direktorica obrazovanja koja je veoma “zabrinuta” za Bošnjake i Turke.

Nakon što je u subotu na sastanku zamjenica premijera Redžepi pojasnila situaciju i dala garancije da se ovaj problem razmatra veoma ozbiljno i da će uskoro sve biti riješeno pitanje knjiga i dodatnih isplata za Bošnjačku i Tursku zajednicu.

Učenici turske i bosanske zajednice u Prizrenu, osim udžbenika engleskog jezika, nisu bili u mogućnosti da obezbijede nijednu knjigu, dok ogromna većina učenika iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana još nije dobila knjige, rekla je direkotirica obrazovanja u Prizrenu, Luljeta Veseljaj-Gutaj

Ona je rekla da su generalno nailazili na izazove u obezbjeđivanju knjiga učenicima, uključujući ekonomske faktore i tehničke probleme.

“Imamo izraženije probleme sa turskom i bošnjačkom zajednicom, dnevnici nisu ni stigli, bilo je grešaka, vraćeni su. Nemaju ni udžbenike, samo knjigu na engleskom jeziku, tako da turska i bošnjačka zajednica nemaju drugu knjigu, nije im došla. Što se tiče dijela albanske zajednice (odeljenja) od prvog do petog je svi su dobili, ali su najizraženiji problemi u zajednicama Roma, Aškalija i Egipćana, velika većina njih nije snabdevena knjigama jer nisu u mogućnost”, rekla je Gutaj.