Nastava subotom: Slab odaziv učenika u nekim školama, bilo je razreda sa samo jednim učenikom

Nastava subotom, prema školskom kalendaru Ministarstva prosvjete, u nekim školama je ispoštovano, a u drugim ne, jer učenici nisu išli u školu.

Postoje slučajevi kada je u razredu bio prisutan samo jedan učenik. Takav slučaj dogodio se u osnovnoj školi “Fehmi i Islam Kastrati” Kišnareke u Glogovcu.

Nastavnik jezika i književnosti, Mentor Bajraktari, rekao je za Telegraf da je u odeljenju VIII-1 osnovne škole “Fehmi i Islam Kastrati” Kišnareka u Glogovcu, koja ima ukupno 20 učenika, bio prisutan samo jedan.

Rekao je da ga je ministarstvo obavezalo da bude u procesu nastave iako nije imao uslove za održavanje nastave.

„Škola ‘Fehmi i Islam Kastrati’ u Kišnareki, Glogovac. Odeljenje Vlll-1 ima ukupno 20 učenika, ali danas je bio prisutan samo jedan, a mene je, kao profesora albanskog jezika i književnosti, obavezalo Ministarstvo prosvjete da budem na nastavi iako nije bilo uslova za izvođenje nastave”, rekao je za medije.

Međutim, na adresu Telegrafa stigli su i drugi mejlovi, gde se navodi da je nastava održana, kao u školi „Nexhmi Mustafa” u Besiju, a nastava je takođe održana u odvojenim paralelama u Prugovcu, Rimoništu i Leban.

U međuvremenu, Valdrin Dervišaj iz kabineta ministra Arbërie Nagavci je u izjavi za Telegraf rekla da su prema prvim rezultatima koje su dobili od terenskih inspektora, nastavnici na svojim radnim mjestima.

U međuvremenu, predsednik Savjeta roditelja Jeton Demi rekao je za Telegraf da u Prištini nastavni proces nije odvijan u apsolutnoj većini.

„Koliko imamo informacija u Prištini, u apsolutnoj većini nijedan obrazovni proces nije odvijan jer je većina djece izostala“, rekao je Demi.

U međuvremenu, MASHTI je tražio nadoknadu izgubljenih sati subotom, dok je Sindikat obrazovanja, nauke i tehnologije (SBASHK) takođe bio protiv toga.