Nastojeći da eskalira situaciju na sjeveru, Lajčak danas održava sastanke na Kosovu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak danas će posjetiti Kosovo, a potom i Srbiju, u nastojanju da eskalira situaciju na sjeveru Kosova i ubijedi strane da se vrate dijalogu.

Nakon prošlonedeljnog samita EU, visoki predstavnik Borel zatražio je od specijalnog izaslanika Lajčaka da otputuje na Kosovo i Srbiju kako bi razgovarali o daljem putu.

Očekuje se da će se Lajčak u Prištini sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmanijem.

EU nastavlja da ponavlja pozive obema stranama da preduzmu hitne korake za deeskalaciju situacije i povratak dijalogu za normalizaciju odnosa, u kojem posreduje Brisel. Ovi pozivi upućeni su i tokom poslednjeg samita lidera EU koji je održan prošle nedelje u Briselu.

Traži se i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije iz blizine opštinskih zgrada na sjeveru, uporedo sa povlačenjem srpskih demonstranata. Isto tako, evropski blok zahtijeva povlačenje novih gradonačelnika iz opštinskih zgrada, raspisivanje izbora na sjeveru i javno zalaganje Srba za učešće na izborima.

Zbog neispunjavanja ovih uslova, EU je počela da sprovodi neke kaznene mjere protiv Kosova. Međutim, iz EU su poručili da „ostajemo spremni da preduzmemo mjere i protiv Srbije ako procijenimo da se ne ponaša u skladu sa očekivanjima“.

Zvaničnici u EU su saopštili da su kaznene mjere Kosovu saopštili 28. juna.

One obuhvataju: privremenu obustavu rada organa stvorenih na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou i obustavu bilateralnih posjeta, osim onih koje se fokusiraju na riješavanje krize. na sjeveru Kosova u okviru okvira dijaloga koji pomaže EU.

Ostale mjere uključuju zaustavljanje programiranja sredstava za Kosovo iz IPA 2024 (Pretpristupni instrumenti). Prijedlozi Kosova u okviru Investicionog okvira na Zapadnom Balkanu takođe nisu podnijeti na razmatranje odboru 29. i 30. juna.

Otkako su tenzije na sjeveru porasle krajem maja, nije bilo sastanaka u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održali su nekoliko „kriznih sastanaka” u Briselu, ali nisu održali bilateralne sastanke. Odvojeni sastanci lidera Kosova i Srbije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbijednost Žozepom Borelom završeni su bez konkretnih rezultata.