Nije bilo sastanka, da li su Osmani i Rama potpuno prekinuli komunikaciju?

Edi Rama, premijer Albanije – proveo je poslednji vikend na Kosovu. Bilo je formalnih i neformalnih sastanaka.

I pored velikog broja sastanaka, Rama se nije sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani – odnosi među njima u javnosti se doživljavaju kao neprijateljski.

Rama se na Kosovu susreo sa porodicom bivšeg predsjednika Hašima Tačija, preduzetnicima, novinarima, analitičarima. Čak je popio kafu sa dvojicom opozicionih lidera, Memlijem Krasnićijem iz Demokratske partije Kosova (PDK) i Lumirom Abdidžikuom, liderom Demokratskog saveza Kosova (LDK). Ali ne sa Osmani.

Nedavno je Vjosa Osmani kritikovana što je „skrtila fotografiju“ na kojoj je Rama viđen. Predsjedništvo nije odgovorilo na optužbe.

Međutim, Hadži Avdili, poslanik blizak predsjednici Osmani, oštro kritikuje šefa albanske izvršne vlasti.

„Politika Edija Rame prema Kosovu sažeta je poslednjom rečenicom na konferenciji za novinare. Imam Aljbina za brata, pa neka budem i Vučićev brat“, napisao je Avdili na Fejsbuku u ponedijeljak.

Ne zna se šta je izazvalo Ramino neagresiju prema Osmanijevom. Ali njihov odnos nije dobar, jasno je.

Osmani i Rama imaju i druge priče. 17. decembra, kada je Vjosa Osmani posjetila zvaničnu Tiranu kao vršilac dužnosti predsjednika – Rama nije čuo njen govor. On nije bio prisutan na ročištu.

Pored toga, Rama i dalje naziva Tačija predsjednikom. Na pitanje novinara da li ovo Ramino javno saopštenje znači “bojkot Osmanijeve”, Rama je demantovao.

„Kada kažem Tači, to ne znači da ne znam ko je predsjednik Kosova. S druge strane, Vjosa uživa puno povjerenje, nemam problema sa Haškim tribunalom, pa mu želim zdravlje i sreću i nemam razloga da mislim da kada se obraćam Hašimu, mislim da potcijenjujem ili ignorišem aktuelnog predsjednika Republike Kosovo“, rekao je Rama po završetku sastanka dveju albanskih vlada.

Šef albanske izvršne vlasti ima glavno razilaženje sa predsjednikom Kosova u regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Predsjedništvo Kosova opisalo je „Otvoreni Balkan“ kao projekat koji služi srpskoj hegemoniji – tvrdnja sa kojom se Rama ne slaže i smatra je nazadovanjem. Prenosi Express