Nove olakšice za zapošljenje radnika na aerodomima u Njemačkoj. Isto  će važiti i za hotelijerstvo i gastronomiju. Posebne vize i  bez čekanja u redovima!

Savezna Vlada Njemačke također želi olakšati useljenje ugostiteljskim radnicima. Zbog nedostatka radnika u ugostiteljstvu – sada Savezna Vlada želi da pojednostavi useljavanje iz inostranstva.

Hoteli i restorani se žale na nedostatak radnika. Federalni ministar unutrašnjih poslova Faeser (Fajzer) sada obećava posebna pravila za zapošljavanje u inostranstvu – baš kao i u avio-industriji.

Prema posebnoj uredbi za aerodromsko osoblje, savezna vlada planira i pojednostavljeno useljavanje radnika iz inostranstva za ugostiteljstvo.

“Nedostatak radne snage je postao mnogo veći kao rezultat pandemije”, rekla je savezna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD) u intervjuu za njemačku novinsku agenciju. Ogroman je nedostatak radnika i kvalifikovanih radnika u vazdušnom saobraćaju, kao iu ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

“Federalni ministar rada Hubertus Heil i ja znamo da tamo moramo olakšati stvari stranim radnicima.” Zajedno s njim, ona će stoga ove godine predložiti promjene kako bi u Njemačku doveli dobre radnike”.

Zbog značajnih uskih grla na njemačkim aerodromima, savezna vlada je prošle srijede obećala brze propise kako bi operateri mogli privremeno lakše zaposliti osoblje. Radna snaga koja nedostaje u rukovanju prtljagom, između ostalog, biće angažovana prvenstveno u Turskoj.

Kako bi Njemačka bila privlačnija za kvalifikovane radnike, “treba uraditi mnogo domaćih zadataka”, dodao je Faeser.

“Potrebno nam je brže priznavanje profesionalnih kvalifikacija i manje birokratije.”

Zajedno sa svojim socijaldemokratskim kolegom Heil i ministricom obrazovanja Bettinom Stark-Watzinger (FDP) intenzivno radi na tome.

Uz to, mora biti jasno da se ne radi o dampingu plata, već “o dobrim, kolektivno ugovorenim poslovima od kojih ljudi mogu živjeti”.

Ovdje je vlada na strani sindikata. Faeser je naglasila da na putu ka modernom imigracionom pravu posvećuje “veoma veliku pažnju uravnoteženim rješenjima i prihvatanju od strane stanovništva”.prenosi Kosova.info.