Novi zakonu o strancima u Njemačku

Najavljena reforma je najopsežnija revizija njemačkih pravila o dobivanju državljanstva od 2000., kada su djeca imigranata u Njemačkoj prvi put automatski stekla uslove za državljanstvo

Njemačka priprema novi zakon koji će strancima olakšati dobivanje njemačkog državljanstva. Jedna je to od mjera u sklopu šire reforme useljeničke politike s ciljem povećanja ukupne radne snage.


Nacrt zakona, koji će biti predočen Bundestagu u narednim mjesecima, omogućit će podnošenje zahtjeva za državljanstvo nakon pet godina boravka u zemlji, umjesto sadašnjih osam. Oni koji iskažu želju za brzom integracijom, naprimjer ako nauče njemački jezik, moći će predati prijavu već nakon tri godine, piše Tportal.

Također bi se ukinula zabrana dvojnog državljanstva za doseljenike iz zemalja koje nisu članice EU-a, što znači da se imigranti više ne bi morali odreći državljanstva matične zemlje. Trenutno samo osobe s putovnicama EU-a ili one čiji je jedan roditelj iz Njemačke imaju pravo na državljanstvo.

Njemačka vlada je krajem prošle godine predstavila svoju verziju “zelene karte”, a ona olakšava kvalificiranim radnicima ulazak u zemlju čak i ako nemaju prethodnu ponudu nekog njemačkog poslodavca. No moraju ispunjavati barem tri od četiri kriterija. To su posjedovanje fakultetske diplome ili stručne kvalifikacije, radno iskustvo od najmanje tri godine, znanje jezika ili prethodno boravište u Njemačkoj te da su mlađi od 35 godina.


Najavljena reforma je najopsežnija revizija njemačkih pravila o dobivanju državljanstva od 2000., kada su djeca imigranata u Njemačkoj prvi put automatski stekla uslove za državljanstvo.

Koalicijska vlada provodi niz socijalno progresivnih politika u nastojanju da privuče 400.000 kvalificiranih stranih radnika svake godine kako bi se uspostavila ravnoteža između starenja stanovništva i nedostatka radne snage.

Njemačka je dosegnula rekordan broja stanovnika – 84,3 milijuna u 2022. – potaknut snažnim povećanjem neto imigracije, čemu su doprinijele i ukrajinske izbjeglice. U međuvrijemnu, privreda se bori s nedostatkom radne snage jer populacija stari. Istraživanje provedeno u siječnju pokazalo je da više od polovice njemačkih kompanija muku muči s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta zbog nedostatka kvalificiranih radnika.

Istovremeno Njemačka zaostaje po stopama naturalizacije u odnosu na ostale europske zemlje. U 2020. odobreno je 1,3 državljanstva na 100 stranih rezidenata dok je prosjek EU-a 1,6. Stranim radnicima to otežava uključivanje na tržište rada. Procjenjuje se da 10 milijuna ljudi – oko 12 posto od 80 miliona stanovnika zemlje – trenutno živi u zemlji bez njemačkog pasoša, što znači da nemaju pravo glasa niti mogućnost zapošljavanja u određenim državnim službama.

Novi zakon trebao bi se naći u Bundestagu u nadolazećim mjesecima s ciljem da bude izglasan do ljeta 2023. godine.