Od Bajdena se traži da situacija na Kosovu bude prioritet

Grupa američkih senatora zatražila je od administracije predsjednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena da „da prioritet rešavanju pogoršane bezbijednosne situacije između Kosova i Srbije”.

Pismo, koje sadrži potpise osam demokratskih i republikanskih senatora, podstiče predsednika da razmotri prodaju vojske ako se dve strane ne obavežu na predlog Evropske unije za proširenje situacije.

Situacija na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, napeta je od kraja maja, kada su albanski predsednici tamošnjih opština, uprkos otporu meštana, ušli u opštinske objekte.

Tenzije su kulminirale nasiljem 29. maja, kada su se srpski demonstranti sukobili sa vojnicima NATO misije KFOR. Prijavljeno je na desetine povređenih sa obije strane.

Dok se Kosovo i Srbija međusobno okrivljuju za stvorenu situaciju, međunarodna zajednica je odgovornost prebacila uglavnom na Kosovo.

Evropska unija od nje traži održavanje novih lokalnih izbora na sjeveru, kao i povlačenje specijalne policije sa tog područja. Od Srbije, pak, traži da se obezbijedi bezuslovno učešće Srba na eventualnim lokalnim izborima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da izbori mogu biti održani samo u zakonskom okviru države.

U pismu osam američkih senatora poziva se Bajden da „izvrši diplomatski pritisak da okonča trenutnu krizu“.

U pismu se pominje i potreba za sprovođenjem Ohridskog sporazuma, koji su Kosovo i Srbija postigli u martu, radi normalizacije odnosa.