Od danas, 4. avgusta, počelo je smanjenje prisustva kosovske policije iz opštinskih zgrada na sjeveru za 25 odsto.

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je ova akcija uslijedila nakon procjene bezbijednosne situacije sa sastanka čelnika kosovske policije sa Euleksom i Kforom.

„Tako da je obezbijeđenje dobro, situacija je mirna i možemo malo da smanjimo prisustvo policije. Vladavina prava i javni red se sve bolje održavaju. Prošlo je oko mjesec i po dana otkako nismo imali značajnijih incidenata ili nasilnih protesta“, napisao je on.

Kurti je dodao da neće biti trenutnog smanjenja prisustva policije, već samo postepeno i proporcionalno i da se smanjenje odnosi na prisustvo policije u zgradama opština i njihovoj okolini, a ne na sjeveru zemlje, „gde još uvjek ima izazova i rada za punu vladavinu prava“.

„Odgovorno i ozbiljno, iskreno i pažljivo sprovodimo Bratislavski sporazum od 10. jula 2023. u funkciji zahtijeva EU od 3. juna 2023. za deeskalaciju. Zajednički nalaz sa međunarodnim faktorima o značajnom poboljšanju nivoa mira i bezbijednosti na sjeveru svedoči o jasnoj deeskalaciji. Istovremeno, upozoreni smo na potencijalnu ponovnu eskalaciju koja može proizaći iz izjava koje podstiču mržnju i političku i državnu agresivnost našeg sjevernog susjeda“, naglasio je Kurti.

Konačno, Kurti je rekao da se protiv državne vlade vodi hibridni rat. On je pozvao građane da ne nasijedaju na dezinformacije, „od onih koje su rezultat nerazumjevanja, nesporazuma ili pogrešnog tumačenja situacije i razvoja događaja do onih koje su antivladine želje koje se javno emituju kao činjenično stanje vijesti. Hibridni rat protiv nezavisne Republike Kosovo i njene demokratske i progresivne vlade će propasti“.