Od januara 2024. ljekovi na Kosovu po istoj cijeni

Prijedlog zakona o cijenama ljekova Vlada je prvobitno usvojila u martu, a tek poslije tri mjeseca, u sredu u skupštini, dobio je zeleno svjetlo u prvom čitanju.

Ovaj pravni dokument ima za cilj da reguliše privatno farmaceutsko tržište i ujednači cijene kako građani ne bi imali muke da pronađu apoteku sa najjeftinijim cijenama.

Međutim, građani će ovaj zakon praktikovati tek početkom 2024. godine, bar smatraju farmaceuti. Potonji kažu da postoji nekoliko procedura u farmaceutskoj zajednici, koje će uslijediti nakon usvajanja zakona i njegovog stupanja na snagu.

Procedure uključuju nuđenje maksimalnih cijena iz magacina i dobavljača kako bi se odredila konačna cijena, a zatim će pacijenti kupovati hronične ljekove po istoj cijeni svuda u apotekama na Kosovu, što sada nedostaje.

A opozicioni poslanik Armend Zemaj, koji ovaj zakon smatra neophodnim ali i odloženim od strane vlade, kaže da ne treba čekati do 2024. godine da se implementira i da će za taj posao izvršiti veći pritisak na Vladu i Ministarstvo zdravlja. .

Trenutno, prema procijenama farmaceuta, u 90 odsto slučajeva pacijente zanima samo cijena ljeka i ne traže stručni savjet prenosi Klankosova.