Od sutra će 25 odsto prisustva policije napustiti opštinske objekte na sjeveru

Od sutra počinje smanjenje prisustva kosovske policije za 25 odsto u i oko opštinskih objekata na sjeveru Kosova. To će dovesti do 50 odsto manje policije u objektima ovih opština i oko njih.

Ovo je uslijedilo nakon zajedničke procijene Kosovske policije, Euleksa i Kfora.

Kroz obaveštenje za javnost, saopštava se da je sa ovog sastanka oceijnjeno da je situacija na sjeveru dobra.

„Kosovska policija u svjetlu realizacije svojih ustavnih i zakonskih obaveza i ovlašćenja u interesu javne bezbijednosti u zemlji, kao i u cilju sprovođenja sporazuma postignutih u Bratislavi 10. jula 2023. godine, između Evropske Unije i Republike Kosovo, upravo drugi korak ovog sporazuma, ovom prilikom je održan radni sastanak između Kosovske policije, Euleksa i KFOR-a za procijenu bezbijednosne situacije ui oko opštinskih zgrada sjevernih opština. Prema zajedničkoj ocijeni kosovske policije, Euleksa i Kfora, bezbijednosna situacija u i oko objekata sjevernih opština procijenjuje se kao dobra. U smislu ovog zajedničkog nalaza, od sutra počinje smanjenje pripadnika kosovske policije za 25 odsto u i oko opštinskih objekata na sjeveru“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će timovi kosovske policije, zajedno sa Euleksom i Kforom, nastaviti koordinaciju i preduzeti neophodne radnje prema redovnoj procijeni bezbijednosne situacije ui oko opštinskih objekata, u opštinama na sjeveru Kosova.

Dana 13. jula, 25 odsto kosovske policije otišlo je iz i oko opštinskih objekata na sjeveru.

Među četiri tačke, u cilju eskalacije situacije na sjeveru, Kosovo je pristalo da privuče 25 odsto prisustva kosovske policije u i oko opštinskih objekata.

„Vlada Kosova javno izjavljuje da je spremna da se posveti eskalaciji situacije i da neće preduzimati nikakve radnje koje bi mogle da eskaliraju situaciju na sjeveru Kosova. To uključuje trenutno smanjenje za 25 odsto prisustva policije u i oko opštinskih zgrada“, kaže jedna od četiri tačke obaveze prema Evropskoj uniji.