Odbornici Sjeverne Mitrovice odlučili da upute zahtijev za otvaranje glavnog mosta za saobraćaj

Iako to nije bilo naznačeno kao posebna tačka današnjeg dnevnog reda sjednice Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, odbornici u ovoj opštini izglasali su danas odluku da se pošalje zahtijev da se sa sjeverne strane grada omogući sloboda kretanja na glavnom mostu na Ibru i da se oslobodi prostor od vozila oko mosta.

Ovaj zahtijev je podnela odbornica iz redova Samoopredeljenja, Aida Ferati-Doli, i radilo se o dopunjenoj tački dnevnog reda.

Izuzev jedinog srpskog odbornika u ovoj opštini, Dušana Milunovića, koji je bio Protiv i jednog uzdržanog odbornika – odluka je podržana preostalom većinom, odnosno sa 11 glasova Za.

Zahtijev koji je podnijela odbornica Ferati-Doli obrazložila je time što smatra da je „krajnje vreme“ da se omogući sloboda kretanja preko mosta koji deli sjevernu i južnu stranu grada.

Obrazložila je i to da ovaj zahtijev tek treba da se proslijedi Kosovskoj policiji, KFOR-u, EULEX-u i ostalim međunarodnim organizacijama na Kosovu.

Sa njima se nije slagao jedini srpski odbornik koji je i bio protiv, Dušan Milunović.

On smatra da, usled već trenutno „osetljive političko bezbednosne situacije“ na Severu – nije sada pravo vreme za to. Istakao je i da je odluka „preuranjena“.

„Svi znamo kakva je situacija u Sjevernoj Mitrovici, da šest mjeseci živimo bez policije, bez suda i da se svakog dana stvaraju neke nove tenzije. A mi kao skupština koja još nije uspijela da izglasa realnu stvar, da građani vide benefite od našeg grada, mi da ulazimo u visko političke teme je sasvim pogrešno“, kazao je, upozorivši na to da i samo Samoopredeljenje zna da će se dogoditi incident ukoliko bi se pristupilo realizaciji ove namjere.

Naglasio je da o otvaranju mosta, što inače principijelno podržava kao potrebu, ipak treba da odlučuju na višem nivou.

Petković: Otvaranje mosta je Briselska obaveza, Kurti je ratni huškač i uništava sastanak u Briselu 2. maja

A dok je sjednica još uvek u toku, stiže prva reakcija iz Beograda.

„Okupacioni gaulajter Aljbin Кurti danas je nedvosmisleno pokazao da želi i sanja rat i da čitav sjever Кosova i Metohije uvede u sukobe! On je danas naredio svojoj odbornici Aidi Ferati da na sjednicu Skupštine opštine u sjevernoj Кosovskoj Mitrovici uvrsti tačku dnevnog reda o otvaranju mosta na Ibru koji dijeli sjeverni u južni dio grada i koji predstavlja važan bezbijednosni bedem za Srbe na Kosovu“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Navodeći da se radi o jednostranom i protivpravnom potezu tvrdi da je cilj da dovede do novih tenzija i provokacija.

„Na račun mirnog srpskog naroda na sjeveru Кosova. Za to koristi svoje nelegitimne i lažne predstavnike i odbornike na sjeveru Кosova“, dodaje.

Petković je podsjetio na to da je otvaranje mosta na Ibru deo je dijaloga Beograda i Prištine, te da je o „ratnohuškačkom potezu Кurtija“ odmah obavjestio sve međunarodne prestavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

„Očekujemo da smire i zauzdaju Кurtija koji sve čini da pobijegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja. Nema napretka ni normalizacije odnosa dok god Кurti povlači ovakve jednostrane poteze kojima ceo sjever Кosova hoće da uvede u ratno stanje i na zapadu je da takve poteze Prištine spriječe.

„Revitalizacija glavnog mosta na Ibru“ je Briselska obaveza

Tema glavnog mosta na Ibru koji je, kao poprište brojnih međuetničkih sukoba u prvim poratnim godinama – bio jedna od neuralgičnih tačaka razdvajanja između dve zajednice, godinama je dominirao na političkoj sceni. Takođe je u poseban fokus javnosti stavljen nakon pokretanja tzv. Briselskog procesa.

Otvaranje glavnog mosta na Ibru za saobraćaj spada u domen briselskog dijaloga i obaveze.

Dogovor o tzv. revitalizaciji mosta postignut je avgusta 2016. godine i deo je Briselskog dijaloga. Radovi na samom mostu započeti su sredinom istog mjeseca. Iako je najavljeno da most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 20. januara 2017., to se nije dogodilo, te ovaj most i dalje koriste samo pešaci. Otvaranje mosta odlagano je u više navrata, dok su ujedno takođe u više navrata najavljivani novi datumi njegovog otvaranja.

Bilo je ipak i od tada nekoliko inicijativa u pravcu otvaranja ovog mosta, prije svega sa južne strane. Tako je nekadašnji gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, sada zvaničnik Samoopredeljenja, 2018. najavljivao da će most biti otvoren, te da će na otvaranju nastupiti poznata svjetska zvezda, Šakira. Poslednju najavu o otvaranju mosta na Ibru, Bahtiri je izneo početkom 2020. uz naznaku da će iste godine biti otvoren, ali bez Šakire.

Srpska strana se prethodnih godina protivala otvaranju mosta sve dok se ne završe radovi na uređenju šetališta u Sjevernoj Mitrovici. Sa druge strane, iz Beograda je ukazivano u više navrata da je otvaranje ovog mosta „opasna stvar“. Ove navode izneo je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon incidenta u Sjevernoj Mitrovici, a kada je u neposrednoj blizini ovog mosta izbodeno maloletno lice srpske nacionalnosti.

U najnovijem toku događaja, Srbi sa Sjevera su izašli krajem godine iz svih kosovskih institucija, nakon čega su održani vanredni izbori u nedelju 23. aprila, a vlastu u sve četiri opštine osvojili su Albanci.

Pred održavanje izbora i nakon njih, Vučić, zajedno sa ostalim saradnicima, ponavlja da je na Sjeveru u toku okupacija, zatraživši od srpskog stanovništva da ostane mirno i sa prezirom posmatra izbore, odnosno događaje. Za to vreme, u skupštini Srbije, okupacija se još uvjek nije našla čak ni na dnevnom redu. Inače, Vučić i premijer Aljbin Kurti u utorak su potvrdili da će se sastato u Briselu, gde se očekuje dalji dogovor o implementaciji već postoignutog Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosovoa i Srbije.