Odobrava se isplata samofinansirajućih specijalista „za borbu protiv bekstva lekara

Vlada Kosova odobrila je zahtev Ministarstva zdravlja za isplatu 580 samofinansirajućih specijalista od 1. januara 2023. do 31. decembra. Ministar Arben Vitia je u obrazloženju rekao da je ova isplata podsticaj za borbu protiv bekstva zdravstvenih radnika.

„Specijalisti koji prolaze stručno obrazovanje izdvajaju se prema kategorijama finansiranja iz budžeta ministarstva i opština i privatnih ustanova ili sa samofinansiranjem. Broj zdravstvenih radnika u zemlji je veoma nizak u poređenju sa nekim zemljama Organizacije za ekonomski razvoj i saradnju i zemljama regiona. Prema analizama koje utvrđuju mali broj po glavi stanovnika, postoji zabrinutost u pogledu pristupa zdravstvenim uslugama stanovništva. Osim toga, druge zemlje se već neko vrijeme suočavaju sa ovim problemom i preduzimaju korake da povećaju broj ljekara stimulišući i stvarajući za njih atraktivno okruženje. Pod uticajem ovih mjera, Kosovo je direktno pogođeno bekstvom zdravstvenih radnika“, rekao je on i dodao da ovu isplatu smatraju prioritetom.

On je dodao da će donijeta odluka pozitivno uticati na pružanje sveobuhvatnih zdravstvenih usluga i da će građani imati lakši i brži pristup zdravstvenim uslugama.

Vlada je odobrila i isplatu 10 samofinansirajućih specijalista iz Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije,prenosi koha.net.