Odobrava se koeficijent za plate u iznosu od 105 evra

U drugom čitanju usvojene su izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2023. kojima je predviđeno da koeficijent za plate bude 105 evra. Nakon ovog odobrenja, plate u javnom sektoru za mjesec februar biće izdate na osnovu Zakona o platama.

U četvrtak uveče 63 poslanika rekla su „da“ koeficijentu od 105 evra. Zakon je odobren po ubrzanom postupku. Popodne je usvojen u načelu i uveče u drugom čitanju.

Opozicija je tokom debate predlagala podizanje vrijednosti koeficijenta na 132 evra, ali nije dobila podršku većine.

Vlada je 1. februara odobrila koeficijent u iznosu od 105 evra. Zakon o platama reguliše pitanje zarada za preko 82 hiljade radnika u javnom sektoru. Međutim, u nekim sektorima je bilo nezadovoljstva. Narodnom advokatu je deponovano 18 žalbi na žalbu Ustavnom sudu.

Da bi se izračunala plata, vrijednost koeficijenta se mora pomnožiti sa koeficijentom. Dakle, pošto je vrijednost koeficijenta 105 evra, funkcioner koji ima platu koeficijenta 5 primaće osnovnu platu od 525 evra, ne računajući dodatke.

U Zakonu o platama postoji 136 nivoa koeficijenata, sa odnosom 2 prema 18. Najviša plata biće predsjednikova sa koeficijentom 18, odnosno 1890 evra.