Opasno kupovati preko interneta na Kosovu, desetine slučajeva prevare i zloupotrebe

Internet kupovina je postala trend kod nas, posebno nakon pandemije, ali potrošače često prevare kriminalci koji im uzimaju novac i ne šalju im robu a šalju lažne artikle.

Dok se broj novih sajtova iz dana u dan ubrzano povećava, a neki su lažni, s druge strane, onlajn kupovina je postala zastrašujuća za potrošače, jer neki prodavci nemaju identifikaciju, kršeći prava potrošača.

U mnogim slučajevima nedostaju jasne adrese prodavaca, a fiskalni kuponi se ne izdaju, što otežava policiji i inspektorima istragu.

O lošim iskustvima sa onlajn kupovinom, mnogi građani koji su platili, a nikada nisu dobili robu, ili platili nešto drugo, dobili su još jednu od lažnih artikala.

Policiji i Odijeljenju za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, preduzeća i industrije prijavljeno je 70 slučajeva prevare i zloupotrebe prilikom kupovine putem interneta, koji se istražuju.

Policija kaže za gazetu Sinjali da za prevare na sajtovima i društvenim mrežama kriminalci kreiraju lažne stranice, posebno one za onlajn kupovinu i elektronsko bankarstvo, sa ciljem krađe ličnih i bankarskih podataka građana.

Policija je od 1. januara do 30. juna ove godine obradila oko 70 slučajeva zloupotrebe bankovnih kartica.

„Građani ili korisnici interneta, misleći da su ulogovani na pravu web stranicu da kupuju preko interneta, daju svoje lične bankarske i druge podatke, gdije ih kriminalci nakon obezbijeđivanja ovih bankarskih i ličnih podataka prodaju na pijacama i tim novcem ih koriste za razna plaćanja ili kupovine“, kažu u Policiji.

Prema njihovim riječima, primjećuje se i da u ovom trenutku kada je ljudima potrebna solidarnost i pomoć, sajber kriminalci pokušavaju da profitiraju prevarom putem raznih platformi za donacije.

U Kosovskoj policiji kažu za gazetu Sinjali da se, pozivajući se na statistiku nadležnih organa, vidi da je u našoj zemlji korišćenje interneta preko 95 odsto u odnosu na broj stanovnika.

Policija ističe da je penetracija fiksnog i mobilnog pristupa internetu u porastu u odnosu na prethodne izveštajne periode, sa posebnim akcentom na mobilnom pristupu gde je rast veoma visok i kao zaključak možemo zaključiti da su građani Kosova svih društvenih slojeva korisnici prilično aktivni na Internetu.

U Policiji kažu i da se povećava pružanje različitih onlajn usluga, gde su javne i privatne institucije sve više orijentisane na pristup ili komunikaciju sa građanima putem interneta.

Usluge koje se nude odnose se na svakodnevne potrebe građana kao što su e-mail komunikacija, finansijske usluge, kupoprodaja stvari, razne aplikacije (rad, rezervacije) itd.

„Kao rezultat toga, sajber prostor i dalje predstavlja pogodno okruženje za kriminalce da počine različita krivična dijela koristeći sofisticirane kompjuterske alate i programe. Glavni cilj ili motiv kriminalaca ostaje materijalna korist, ali postoje i drugi motivi jednostavno da pokažu da mogu da intervenišu u kompjuterskom sistemu, osvjete itd. Napominje se da građani koji postanu žrtve kriminalaca na Internetu nemaju dovoljno znanja o opasnostima pri korišćenju interneta“, rekli su u policiji za gazetu Sinjali.

Policija ističe da se bavi svim slučajevima koje prijave građani, a u zavisnosti od njihove prirode angažovane su i nadliježne jedinice. To znači da se slučajevi u kojima je omogućeno da se prevare sprovode putem interneta takođe riješavaju kad god se prijave.

U Odijeljenju za zaštitu potrošača pokazuju da je tokom ove godine bilo 70 pritužbi na prevaru potrošača, dok su još 3 žalbe bile na sumnjive proizvode.

Od 73 upućene žalbe, DMK je riješio 69 od kojih je 47 ocijenjeno kao osnovano, 21 neosnovano, 1 odbijeno i 4 su u postupku.