Opozicija je skeptična prema državnim rezervama

Za narednu godinu za državne rezerve izdvojeno je 15 miliona evra. Vlast ovu poziciju naziva uspješnom upoređujući je sa prethodnim vladama, dok je opozicija skeptična da je ta cifra realna.

Zamjenik Samoopredeljenja Enver Dugoli rekao je da je vlada Kurti 2 povećala državne rezerve, udvostručivši i budžet. Čak, prema njegovim riječima, i pored globalnih poteškoća, kosovska ekonomija beleži rast.

„Rezerve su povećane i politika države je da rezerve budu stabilne. Rezerve su stoga vezane za nepredvidive situacije. Vlada je povećala budžet i država radi bolje. Zato je privreda, uprkos globalnim poteškoćama, privreda zabilježila rast“, ​​rekao je Dugoli.

U međuvremenu, poslanica AAK-a, Time Kadrijaj, izjavila je da je ova vlada netransparentna u svim procesima, što zemlju dovodi do duboke energetske krize.

„Vidimo da je ova vlast veoma netransparentna u svim procesima. Ne znamo da li ima rezervi. U prvom čitanju donet je Zakon o budžetu i guverneri su se pohvalili da je to najveći budžet u postojanju države Kosovo, a inflaciju ne računaju. Nalazimo se u energetskoj krizi i Kosovo kupuje energiju u zapanjujućim količinama. Inflacija je porasla, plate uopšte nisu porasle, a mi smo tražili da se zakon o platama obradi kako bi se plate povećale. Ova Vlada želi da stvara probleme, želi da stvori nasilje”, dodala je Kadrijaj.

Prema njenim riječima, opozicione stranke nemaju nikakve informacije o državnim rezervama.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari rekla je pre nekoliko dana da je za 2023. godinu izdvojeno 15 miliona evra za državne rezerve, ističući da su proizvodi uglavnom porijeklom iz naše zemlje.

Prema njenim riječima, svi operateri su ispunili svoje obaveze oko prenosa ovih rezervi.