Opozicija se protivi mogućem poskupljenju struje

Regulatorna kancelarija za energetiku (ERO) je tokom protekle nedelje ponovo upozorila na poskupljenje struje. Vanrednom preispitivanju tarifa struje za ovu godinu protive se poslanici opozicije. PDK i LDK kažu da vladina politika ne bi trebalo da utiče na RUE. Takođe, smatraju poslanici obe stranke, poskupljenje struje je neprihvatljivo i otežava život građanima

Međutim, poslanicima većine ne dijele isto mišljenje. Poslanik Pokreta Vetevendosje Armend Muja rekao je da se ne očekuje da će doći do značajnijeg poskupljenja struje.

„Nije u odluci RUE da li će energija poskupeti, jer postoje drugi faktori. U ovom slučaju, u okviru budžeta, odobrili smo dodatnih 75 miliona evra donacijom Evropske unije, kako bismo pomogli građanima u ovoj fazi. Posmatrajući dešavanja u energetskom sektoru, primjećuje se da postoji potreba za štednjom, iz razloga što dolazi do smanjenja potrošnje zahvaljujući mjerama Vlade i pomoći građana. Ali, s druge strane, tu su i teška dva mjeseca koja se moraju nekako prevazići u nadi da će energetska kriza biti prevaziđena. Ne očekujem značajnije poskupljenje struje”, rekao je Muja za KosovaPres.

Tome se protive poslanici opozicije, koji to smatraju dodatnim opterećenjem za građane.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Ferat Šalja izjavio je da je to van svake socio-ekonomske logike za građane zemlje.

„Ako RUE pođe od pravnog faktora, od realnog ekonomskog faktora, ako uzme socio-ekonomske parametre zemlje, ne vjerujem da će doći do povećanja. Ali ako RUE padne pod uticaj politike Vlade, u onome što smo videli kako je do sada upravljala ovim sektorom, moguće je i podizanje cijene. Za nas je to neprihvatljivo, ali ipak čekamo konačnu pravnu odluku jedne institucije, za koju želimo da bude potpuno nezavisna u donošenju odluka“, rekao je Šalja.

Čak je i poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku istakla da je promjena tarifa za struju nepotrebna.

„Nedopustivo je još jednom poskupiti struju. S obzirom na visoku inflaciju na Kosovu i građani ne znaju kako da sebi priušte povećanje struje. Još gore sada kada je vrijemenska prognoza sve bolja. Nemamo nijednu zimu koja bi bila previše jaka da bismo imali smanjenja potrošnje ili veoma velika opterećenja. Vremenske prognoze su sve bolja, mislim da nije razumno da imaju razloga da poskupljuju energente dok su plate iste“, zaključuje Bunjaku.

Ona najavljuje raspravu u Skupštini Kosova protiv povećanja cijene struje.