Opozicija traži usvajanje nacrt zakona o kontroli cijena lijekova optužujući poziciju za opstrukcije

Razmatranje nacrta zakona o regulisanju cijena ljekova imniciraloje reakciju opozicije na sjednicu Skupštine. PDK-ov clan Skupštine Fljoren Zejnulahu, reklaje da Vlada nije uzela u obzir prijedlog stranke s’obrazloženjem da ‘’izrađuje takav nacrt zakona’’.

Kao da to nije dovoljno, Vlada je na vrhuncu pandemije ostavila građane bez remdesivira, a građani su na kupovinu ovog lijeka potrošili milion eura. Ovaj nacrt zakona ima za cilj da reguliše cijene i zaustavi njihovu zloupotrebu od strane farmaceutskih kompanija. Nacrtom zakona utvrđena je fiksna cijena za promet proizvoda na veliko i malo”, rekla je ona.

Reakcija članova Skupštine iz Pokreta Samoopredjeljenje je bila trenutna. Poslanik Besim Muzaći rekao je da je “PDK uradio suprotno od propisa, odnosno nered”.

„Zašto 20 godina niste iznijeli ovaj prijedlog zakona u parlament? Prihvatite da niste ni namjeravali, a ni ne namjeravate, ali ste zainteresirani za usklađivanje cijena sa kompanijama u kojima imate dionice. Nemojte stvarati iluzije da gurate svoju agendu suprotno interesima građana u Vladi Aljbina Kurtija. Neću objaviti sadržaj jer ima elementarnih grešaka. LVV je uvijek bio glasan u rješavanju ovog problema, ali ne kao vi”, rekao je Muzaći.

U replici Zejnulahu je rekla da je zakon u skladu sa direktivama Evropske unije i da je “zaustavljanje zloupotreba u apotekarskom sektoru”.

Negirajući veze s oligarsima, optužila je LVV da im je “prodat”.

„Povezani ste sa farmaceutskim kompanijama. To vas tjera da opstruirate ovaj zakon”, izjavila je ona.

U međuvremenu, je LDK-ov član Skupštine Armend Zemaj, i bivši ministar zdravlja, rekao je da se ova oblast mora regulisati zakonom.

“Izrada zakona je i u glavama poslanika, a ovaj zakon je izrađen i stavljen je na razmatranje Vladi. Međutim, ne treba optuživati ​​da je napravljen loš zakon, jer posao poslanika je da donose zakone, a ako nisu dobri imamo mogućnost da ih poboljšamo. Podržavamo ovaj prijedlog zakona”, rekao je on.

Ministar Ljatifi rekao je da cijeni napore opozicije da pomogne Ministarstvu zdravlja. Prema njegovim riječima, opozicija može pomoći Ministarstvu zdravlja  nakon što ministarstvo završi nacrt zakona.