Opštine traže “sučeljavanje” sa Vladom, to su prijedložene teme

Gradonačelnici opština Kosova zatražili su sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem, radi debate o temama i pitanjima koja trenutno zaokupljaju opštine Republike Kosovo. Zahtev je podneo predsednik AKK Agim Aliu.

AKK je takođe predložila teme o kojima će razgovarati. Na vrhu liste je novi Zakon o porezu na imovinu i mogućnost oslobađanja od poreza od 100 evra.

„Teme prijedložene na našem zajedničkom sastanku mogle bi da budu: 1. Porez na imovinu – Novi zakon o porezu na imovinu kao i mogućnost oprosta od 100 evra kroz zakon, 2. Procedure zapošljavanja u javnoj službi; 3. Sopstveni prihodi i budžet za opštine; 4. Imovina kojom upravljaju Kosovska agencija za privatizaciju i Agencija za šumarstvo i koja može biti u interesu opština; 5. Četvrti grant za opštine, postupak zakona o lokalnim finansijama“, navodi se u saopštenju.

Potpuno obavještenje:

GRADONAČELNICI OPŠTINA TRAŽE OBRAČUN SA VLADOM KOSOVA

U cilju riješavanja tema, zabrinutosti, potreba i zahtijeva kosovskih opština, predsjednici opština zahtijevaju sastanak sa Vladom Kosova.

Teme predložene na našem zajedničkom sastanku mogu biti:

Porez na imovinu – Novi zakon o porezu na imovinu kao i mogućnost oprosta od 100 evra kroz zakon;

Procedure zapošljavanja u javnoj službi;

Sopstveni prihodi i budžet za opštine;

Imovina kojom upravljaju Kosovska agencija za privatizaciju i Agencija za šumarstvo koja može biti u interesu opština;

Četvrti grant za opštine, postupak za donošenje zakona o lokalnim finansijama.

Ovaj zahtijev, u ime Odbora Asocijacije Kosovskih Opština, Predsjednik AKK-a, g-din Agim Aliu, upućen je premijeru Kosova, g-dinu Albinu Kurtiju, gde je zatražio sastanak između Vlade Kosova i gradonačelnicima opština da razgovaraju o temama i pitanjima koja trenutno zaokupljaju opštine Republike Kosovo.