Osigurali smo da 1. septembra ne dođe do eskalacija

Specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekli su da su posvećeni sprečavanju bilo kakve eskalacije na Kosovu 1. septembra.

Posle sastanaka sa institucionalnim čelnicima, Eskobar je u sredu rekao da su im Kosovo i Srbija dali uvjeravanja da neće biti nasilja 1. septembra, kada stupaju na snagu dvije vladine odluke o nelegalnim registarskim tablicama i reciprocitetu dokumenata.

Eskobar je rekao da očekuje konkretne prijedloge stranaka za pronalaženje rješenja.

“Jedino razmišljam da sam ovdje da pružim podršku za pronalaženje puta naprijed u svim ovim teškim pitanjima. Detalji o tome kako oni idu dalje su zaista za dijalog, ali sam želio da budem siguran da ljudi shvate da je moja posjeta ovdje zaista bila da pokažem punu podršku dijalogu uz posredovanje EU… Obje strane su nas uvjerile da ne žele eskalacije, ne žele nasilje 1. septembra. Sada smo tu da se pobrinemo da sve te dobre želje i sav taj optimizam budu pretočeni u konkretan prijedlog”, rekao je.

U međuvremenu, Lajčak je rekao da je imao dobre sastanke sa institucionalnim liderima na Kosovu, ali da će proces nastaviti da izbegava, kako je rekao, bilo kakve tenzije 1. septembra.

„Veoma duga i detaljna rasprava sa premijerom, a takođe i sa gospođom predsednicom. Ali proces se nastavlja, naravno imamo još nekoliko sastanaka ovde i onda ćemo nastaviti za Beograd. Ali najvažnija poruka je da smo ovdje zajedno s Gabrielom Eskobarom, prije svega da pokažemo da je jedinstvo između Evropske unije i Sjedinjenih Država potpuno, i da ne može biti bolje, a mi radimo rame uz rame kada je u pitanju normalizacija odnosa Kosova i Srbije. I drugo da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta zbog onoga što smo vidjeli na terenu 31. jula i očekuju da svi zajedno, pregovarači, rukovodstvo Kosova i rukovodstvo Srbije neće dozvoliti da se to ponovi u avgustu. 31. i zato smo mi ovdje”, rekao je Eskobar.

Na Kosovu smo kako bi osigurali da se ništa loše neće desiti 1. septembra.

“Upravo sam imao vrlo opsežnu raspravu s premijerom i Besnikom Bislimijem i očito bi bila greška u ovom trenutku ulaziti u detalje. Kao što sam rekao, ovo je bila veoma važna diskusija i nastavljamo našu misiju….Ovdje smo da osiguramo da se ništa loše neće dogoditi…Neću pričati o detaljima i nadam se da razumijete….Ja sam optimista. Zato sam ovdije. Da ne vjerujem da postoji rješenje, ne bih ni došao. Kao što sam rekao, ovo je bio suštinski važan i koristan sastanak, ali vidjećemo nakon ovog sastanka, nakon toga bi bilo prerano davati bilo kakve zaključke u ovom trenutku, ali sastanak je bio jako dobar”, rekao je on.