Osmani o viznoj liberalizaciji: Veoma važna poruka od 23 Juna

Liberalizacija viznog režima i podrška evropskim integracijama Kosova su dva glavna pitanja o kojima je razgovarala kosovska predsjednica Vjosa Osmani prvog dana Prespanskog dijaloga koji se održava u Ohridu, u sjevernoj Makedoniji.

Što se tiče liberalizacije viznog režima, predsjednca Osmani  rekla  da  Kosovo  je odavno ispunilo kriterijume u tom pogledu, a sad su  i ponovo  ti kriterijumi potvrđeni.

„Dok je ovo pitanje u individualnoj volji država članica posebno, konačan odgovor će dati Kosovo, jer postoji mnogo aspekti koji se uzimaju u obzir prilikom donošenja odluke o viznoj liberalizaciji. Ali nema nikakvih veze sa kriterijumima koje Kosovo mora da ispuni jer su oni odavno ispunjeni i ponovo potvrđeni, čak i u vladavini prava“, rekala je Osmani u intervjuu za RTV Dukađini.

Predsjednica  je takođe dodala da je ovo pitanje ostalo nerijeešeno zbog dvije-tri države članice koje su odugovlačile sa donošenjem odluke zbog unutrašnjih diješavanja i smatra da je poruka od 23. juna veoma važna u izgradnji pravca kojim će se ovaj proces završiti.

„Za Kosovo više nema zahtijeva i pitanja. U stvari, pitanje je ostalo kod 2-3 zemlje članice, koje su odložile odluku zbog unutrašnjih diješavanja. Dakle, naše insistiranje je da razgovaramo o viznoj liberalizaciji, ali ne zaboravimo da se odluka o toj liberalizaciji donosi na glasanju u drugom formatu Savjeta, gde glasaju ministri unutrašnjih poslova, a ne u formatu koji će se sastati 23. juna. „Međutim, poruka od 23. juna može biti veoma važna u izgradnji pravca kojim bi se ovaj proces završio“, naglasila je Osmani.