Osmani pokazuje neizvesnost u vezi sa Zajednicom: Postoje dve ili tri stvari koje stvaraju dvosmislenost

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da postoje pitanja koja stvaraju nejasnoće u nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Ona je rekla da se nada da će isti biti eliminisan prije nego što nacrt bude upućen na tumačenje Ustavnom sudu. Šefica zemlje je rekla da je komentare pripremila u pisanoj formi i da ih je poslala svim akterima koji su uključeni u pripremu ovog nacrta.

Ovo je rekla Osmani nakon što je dr Šukri Gerdžaliu dodijelio nagradu “Hrabrost-Vasfije”.

Ona je medijima rekla da je zahtijev međunarodnih emisara da se komentari na ovaj nacrt statuta ne iznose u javnost.

„Ako nacrt bude procesuiran u Ustavnom sudu, onda će kao predsednik zemlje dostaviti komentare. Radio sam na analizi ovog dokumenta. U pisanim komentarima koje sam pripremio nalaze se svi relevantni akteri koji su bili uključeni u pripremu ovog nacrta, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države. Postoje pitanja koja svakako treba razjasniti, jer stvaraju nejasnoće, a samim tim i probleme u praksi. Uz nadu da se mogu eliminisati i u ovoj fazi, odnosno pre nego što nacrt ode u Ustavni sud. Ali ako ne, uvjeren sam da će ih Sud razjasniti na osnovu sopstvenih tumačenja datih sudu 2015. godine, od kojih su mnoga sada vodeći principi za bilo koje udruženje“, izjavio je Osmani.

Dalje, šefica države nije iznela detalje u vezi sa njenim komentarima, ali je dodala da je nepravedno što isti nije prenet opozicionim strankama.

„Pošto je zahtijev međunarodnih emisara da se komentari ne objavljuju, a da se ne objavi nacrt koji su izneli, poštovaću ovaj zahtev. Iako mislim da je od početka bilo nepravedno i potpuno nerazumno da ovaj nacrt nije podeljen liderima opozicije. Kao politička partija, oni predstavljaju građane Republike Kosovo, tako da sam kao predsednik insistirao od prvog dana da se ovaj nacrt podeli sa njima i veoma se nadam da će uskoro oni koji su autori ovog dokumenta dati svoje odobrenje za jednu takvu stvar“, dodala je ona u utorak.

Predsjednica Osmani je naglasio da mnogi principi iz 2015. godine nisu prisutni u evro-američkom nacrtu statuta.

„Godine 2015. postojao je dokument o principima, koji je dogovoren između Kosova i Srbije u Briselu. Mnoge od tih principa iz 2015. Ustavni sud je proglasio neustavnim. A takvih principa, mnogi od njih sada nema u sadašnjem nacrtu. Postoje dve-tri stvari koje stvaraju nejasnoće i naravno da se moraju riješiti, ili pre nego što nacrt ode u Ustavni sud, ili od strane Ustavnog suda. Ali svakako ih treba konačno razjasniti kako ne bi smjeli da stupe na snagu takvi kakvi jesu, jer mogu stvarati probleme u praksi“, zaključila je predsjednica Vjosa Osmani.