Osmani upozorava na nova priznavanja Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani najavila nova priznavanja Kosova. Ona je rekla da se uskoro očekuje donošenje odluka, ne navodeći koje su zemlje potencijalna nova priznanja.

Osmani je to izjavila u intervjuu za list Reporteri, pominjući, pored toga, liberalizaciju viza i kupovinu odbrambenog naoružanja za Kosovo, piše Gazeta Insajderi.

„Zapravo, ova godina je počela nizom dobrih vijesti za Kosovo, od ukidanja viznog režima sa EU do potvrde zahtijeva Stejt departmenta Kosova za kupovinu odbrambenih sistema naoružanja. Za mnogo posla koji intenzivno radimo, rezultati se vide tek kasnije. Ali, pored brojnih kontakata sa državama koje nisu priznale, uspjeli smo da ponovo potvrdimo skoro sve države koje su proglašene za navodno nepriznavanje i da izgradimo nove saveze sa državama od kojih se očekuje da uskoro donesu odluku o priznanju. “, izjavila je ona.

Kosovo ima poslijednje priznanje od države Izrael, koje je dobilo zahvaljujući ekonomskom sporazumu sa Srbijom u septembru 2021. godine.

Od tada, od dolaska na vlast, Kurtijeva vlada još nije donijela nikakvo priznanje Kosovu.

Grčka se pominje kao potencijalna zemlja za priznavanje Kosova među pet nepriznajućih evropskih zemalja, ali se do sada grčka diplomatija nije pomjerila sa svojih pozicija.

Španija, država koja ne priznaje nezavisnost Kosova, nedavno je priznala kosovske pasoše nakon liberalizacije viza. Međutim, španska diplomatija je saopštila da ne odustaje od svog stava o priznanju Kosova.