Otkriveni dnevni red sastanka Kurtija i Vučića u Briselu

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak, 18. avgusta u Briselu, posle više od godinu dana od poslednjeg susreta, u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Sastanak na visokom nivou o dijalogu Priština-Beograd biće održan u Briselu, gdije će biti prisutni visoki predstavnik EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Na zvaničnom sajtu Evropske unije najavljuje se da će sastanak početi u četvrtak u 10.30 i da će se fokusirati na dalji put u dijalogu i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Tokom sastanka biće razmotrena i aktuelna pitanja, a cilj će biti spuštanje tenzija između strana. Visoki predstavnik EU će takođe održati odvojene sastanke sa svakim liderom.

Na kraju sastanka, visoki predstavnik EU Žozep Borel daće izjavu za medije. Izjava visokog predstavnika Borela biće emitovana uživo na zvaničnom sajtu EU i objavljena na veb stranici (EEAS).

U međuvremenu, uoči sastanaka u Briselu, premijer Aljbin Kurti, zajedno sa zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem, sastao se u utorak, 16. avgusta, sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja KVINT.

U fokusu sastanka bili su i predstojeći sastanci u Briselu, kao i procesi i pitanja u vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka je naglašena posvećenost nastavku saradnje i koordinacije između Vlade Republike Kosovo i predstavnika Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije.