Otvoren je put Arbana – Landovica vredan 3,5 miliona evra

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Liburn Aliu, u pratnji direktora Evropske banke za obnovu i razvoj za zapadni Balkan Mateo Kolangeli i direktora Kancelarije EBRD na Kosovu Nil Tejlor, juče su svečano otvorili deonicu puta Arbana – Landovica, pod nazivom “Ulaz u Prizren”.

Proširenje ovog regionalnog puta, koje finansira EBRD i podržava Vlada Kosova, u velikoj mjeri je rasteretilo saobraćaj u gradu Prizrenu. „Ovi projekat sa evropskim standardima biće realizovan I u drugim opštinama na Kosovu“, rekao je Liburn Aljiu i dodao da smo „odlučni da svi projekti, uprkos brojnim problemima koje imaju, nastavljaju da ih završavaju“.

Prioritet ministra Aljiua i njegovog resora je željeznička pruga do mora, kao i put Prizren – Tetovo.

„Mi smo u fazi izvodljivosti. Postigli smo sporazum sa Republikom Albanijom, gdije smo potpisali sporazum o zajedničkom finansiranju i započete su procedure nabavke. Ovaj projekat, pored izvodljivosti, ima i idejni projekat“, rekao je ministar Aljiu.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Mateo Kolangeli rekao je da će sa Vladom Kosova surađivati i na drugim važnim projektima.

„Ono što je vredno istaći u vezi sa ovim projektima je da smo u fazi energetske krize, stoga takvi projekti imaju značaj za infrastrukturu Kosova. Drugi projekat koji izdvajam, ili koji je u bliskoj i veoma poodmakloj fazi, je projekat železnice, veza sever-jug od granice sa Sjevernom Makedonijom, prema Mitrovici i granici sa Srbijom, kao i projekat postrojenja otpadnih voda u opštini Gnjilane. I ovaj projekat je u veoma poodmakloj fazi“, rekao je Kolangeli.

Put Arbana – Landovica, dugačak oko tri kilometra, koštao je oko 3,5 miliona evra.