Ove godine  je zasađeno 33% više površina sa žitaricama, cijene ne bi trebalo da rastu

Iz Ministarstva poljoprivrede Faton Peci  je saopštilo  da na Kosovu ove godine posejano sa  žitaricama 33,04 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kako navode u Ministarstvu, ovo povećanje  sa zasašenim površina žitarica trebalo bi da se na tržištu odrazi da  ne poskupljuje prešenica kao hljebno žito, jer bi uticalo na potršaćku korpu  građana.

Ovo saopštenje iz Ministarstva stiže nakon vijesti da su gnjilanske pekare poskupijele hleb i peciva.

Poskupljenje ovih proizvoda nateralo je tržišne inspektore da kontrolišu pekare u Gnjilanu da bi utvrdili razlog poskupljenja hljeba.

Ministarstvo je saopštilo da će kosovski poljoprivrednici ove godine biti podržani kroz Program direktnih plaćanja ili subvencije u vrednosti od 52 miliona evra.

Kroz ovaj Program Ministarstvo poljoprivrede je ove godine dalo prioritet pšenici, kukuruzu, krompiru i pasulju kako bi se stvorile mogućnosti za stabilnost u pogledu bezbijednosti hrane.

Površine pod pšenicom ove godine na na Kosovu su zasađene sa 51.282,96 hektara, što je povećanje od 15,55% u odnosu na prošlu godinu.

Pšenica će ove godine biti subvencionisana sa 474 evra po hektaru, uključujući subvencije za suncokrtetovog ulja sa 54 evra po hektaru i 150 evra po hektaru za prolećno đubrenje.

“Istovremeno, pšenica će biti subvencionisana po osnovu prinosa kroz isporuku njene količine u mlinu ili silosima sa 0,03 evra po kilogramu”, naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR).

Na osnovu trenutne cijene naftnih derivata, rezervnih dijelova kombajna, kao i stanja razvijenosti navodnjavanja, MPŠRR,  i predstavnici Udruženja mlinara predlažu da će realna cijena žetve za 2022. biti 130 evra/ha (što znači da je cijena žetve određena ugovorom između poljoprivrednika i kombajnera).