Ove godine naši građani iz dijaspore neće plaćati granično osiguranje, Ministarstvo šalje prijedlog BKS

Očekuje se da dijasporci ni ove godine neće plaćati granično osiguranje. Prijedlog novog sporazuma Ministarstvo finansija je već uputilo Kosovskom birou za osiguranje i sada se raspravlja o nacrtu sporazuma.

Ovo je za Ekspres novine potvrdio direktor BKS Sami Mazreku.

Prema riječima Mazreka, ove godine će procedura biti dodatno olakšana, jer ako se postigne dogovor, naši građani iz dijaspore uopšte neće plaćati na granici, za razliku od prošle godine kada su prvo platili polisu, a potom morali da apliciraju za nadoknadu troškova od Ministarstva finansije.

„Dobili smo još jedan prijedlog Ministarstva finansija da zaključimo ugovor. Razgovaramo u okviru CBK-a, u okviru BKS-a i Ministarstva finansija koliko dugo traje novi sporazum između nas i Vlade. Vlada je zbog toga uputila zahtijev BKS-u, za novi sporazum i trenutno razgovaramo u kom formatu će biti nacrt sporazuma, kada počne primjena, kog datuma. Ono što je zahtijev je da sunarodnici, normalno za dvije kategorije automobila i putnika, ne samo da uzimaju polisu nego i maltretiraju, da se ne bave plaćanjem”, rekao je Mazreku za Ekspres.

Sličan sporazum je sklopljen 2020. i 2021. godine.

„Ako se dogovor sklopi, dijasporci ne treba da plate graničnu polisu, samo treba da uđu na granici i pređu. Očekuje se da će sporazum biti kao što je bio 2020. i 2021. godine“, rekao je Mazreku.

Inače, pošto nije deo zelene karte, osiguranje automobila izdato na Kosovu ne važi za druge zemlje. Isto tako, automobili koji ulaze na Kosovo moraju platiti dodatno osiguranje, bez obzira da li imaju zelenu kartu ili ne.

Naknada osiguranja koja se plaća na granici varira u zavisnosti od kategorije motornih vozila i perioda boravka na Kosovu.

Ljudi koji uđu na Kosovo automobilima stranih registarskih oznaka moraju da plate 15 evra za boravak od 15 dana. Boravak u trajanju od jedne godine vredi 205 evra. Ove stope su veće za autobuse i kamione preko jedne tone.