Ove godine očekuje se porast migracije, razlog su niske plate i nezaposlenost

Veliki broj građana Kosova koji napuštaju zemlju radi boljeg života u zapadnim zemljama i dalje zabrinjava. Iseljavanje građana nastavlja da raste iz godine u godinu. Dok je prošle godine Kosovo napustilo 42.728 građana, ove godine se očekuje da će ta cifra biti još veća. Za sociologe, glavni razlozi odlaska su nezaposlenost i niske plate.

Direktor za statistiku stanovništva u Kosovskoj agenciji za statistiku (KAS) Avni Kastrati upozorio je da je trend migracije u porastu, uglavnom zbog ekonomske situacije.

On kaže za KosovaPres da će ove godine emigriranja biti još veća nego 2021. godine, kada je zemlju napustilo oko 43 hiljade građana.

Čini se da je Kastrati ovo predviđanje zasnovao na podacima stranih ambasada u zemlji.

„I ove godine, kao i prošle godine, biće iseljavanja građana, možda malo više, prema nekim razgovorima koje smo vodili sa međunarodnim institucijama. Ali, ovaj trend će se nastaviti još neko vrijeme, jer moćnim zapadnim zemljama u razvoju su potrebni radnici. Ako dođe do vizne liberalizacije, da li će biti još većeg iseljavanja? Nema tačnih podataka, različite zemlje su imale različitu migraciju, išle su odmah nakon liberalizacije, ili posle nekog vremena. Vjerujem da će, kada dođe do liberalizacije viza, u početku će se ubrzati sa odlaskom, ali su precizirali koliko dugo građani mogu da ostanu u zapadnim zemljama“, naglašava on.

Sociolog Jeton Brajšori kaže da kosovske institucije ne čine dovoljno da spriječe ovako veliki egzodus građana, iako vlada, prema njenim riječima, stalno proglašava da postoji ekonomski rast.

Brajšori kaže da da bi se spriječila ova pojava, moraju se otvoriti nova radna mjesta i povećati plate.

Brajšori: Da bi sprečili ovu pojavu, otvorite nova radna mjesta i povećajte plate

„Najviše migriraju mladi, obično oni od 18 do 30 godina, koji bi lakše mogli da uđu na tržište rada. Kako to sprečiti? Povećanje zaposlenosti, podizanje plata, zdravstveno osiguranje, kako bi građanin mogao da živi bolji život u svojoj zemlji, iz razloga što mladi uvek traže bolji život, što je normalno za svu našu divnu omladinu koju imamo. I tako država mora da podiže plate, otvara nova radna mjesta, natjera poslodavce da plaćaju dažbine, a na taj način uspon privrede je naterao mlade da ostanu na svojim mjestima… Institucije ne rade dovoljno jer iako je rekao da imamo ekonomski rast, vidimo da su plate ostale na istom nivou i samim tim povećanje cijena, koje je takođe posledica svjetske krize, čini da mladi vide bolji život vani“, kaže Brajšori.

Velike gužve na aerodromu Adem Jašari

Prema poslednjem izvještaju KAS-a, opština Gnjilane zabilježila je najveći broj iseljavanja sa 4 hiljade 320 građana koji su napustili zemlju.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova (ASK) za procjenu stanovništva za 2021. godinu, kaže se da su velika većina migranata za 2021. bili su legalni migranti.

Stanovništvo na Kosovu za 2021. godinu procjenjuje se na milion 773 hiljade 971 stanovnika, što je niža cifra u poređenju sa popisom stanovništva od pre deceniju 2011. prenosi telegraf.