Ove nedelje Borelj i glavni pregovarači Kosova i Srbije sastaće se radi konkretnih koraka u Briselu

Šef spoljne politike EU Žozep Borelj rekao je da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije dogovorili da iduće nedelje odu u Brisel kako bi razradili konkretne korake za otključavanje sprovođenja dijaloga.

On je dalje, u članku u EEAS, rekao da je EU po prvi put uspostavila jasan okvir za budućnost procesa. Ali, prema Borelju, njegova primjena još nije ozbiljno počela i obije strane snose odgovornost što nisu ispunile ono što su obećale da će uraditi prije više od godinu dana, prenosi Klankosova.tv.

„Nažalost, prošlonedeljni sastanak Dijaloga nije donijeo nikakav napredak u implementaciji. Razgovori su bili teški kao i uvjek i na kraju nije bilo čak ni susreta licem u lice između predsjednika i premijera. Srbija je bila spremna da izađe u susret, ali Kosovo je tražilo od mene da prođem niz preduslova. Trenutno su pozicije dvije stranke veoma udaljene jedna od druge. Međutim, posao će se nastaviti: glavni pregovarači strana dogovorili su se da iduće sedmice dođu u Brisel kako bi razradili konkretne korake za otključavanje implementacije Sporazuma“, kaže Borelj.

„Prvi put smo uspostavili jasan okvir za budućnost procesa. Nažalost, njegova primjena još nije ozbiljno počela i obije strane snose odgovornost što nisu ispunile ono što su obećale da će uraditi prije više od godinu dana.“

„Ukratko, uradili smo mnogo u poslednjih nekoliko godina, ali proces može da napreduje samo onoliko brzo koliko su obije strane spremne. Olakšice EU ne mogu postići veću normalizaciju nego što Kosovo i Srbija žele. Za nekoliko mjeseci u Briselu će za ovaj dosije biti zaduženi različiti ljudi, ali se očekivanja Evropske unije i njenih država članica neće promjeniti. Obaveze i obaveze Kosova i Srbije neće nestati”.

„Svi će i dalje gledati na volju srpskog predsjednika i premijera Kosova da ponude bolju evropsku budućnost za svoj narod. Na kraju, potrebna je hrabrost, vizija i politička volja. EU će nastaviti da pomaže na svakom koraku na tom putu“.