„Ovo je nepoznanica za sve“: U martu se dogodio klimatski fenomen koji je šokirao naučnike, ali ono što slijedi je mnogo gore

Klimatske promjene doneće mnoge nepoznanice ako temperature u svjetu ne budu pale do kraja godine, izjavio je danas direktor Godar insituta pri NASA Gevin Šmit.

“Do kraja ljeta, ako još uvjek bude rekordnih temperatura u sjevernom Atlantiku ili drugdije, onda se zaista selimo u nepoznanice“, rekao je Šmit, dodajući da svjet može da pređe u fazu još bržih klimatskih promjena, prenosi BBC.

Prethodni mjesec, mart bio je najtopliji u svjetu do sada i deseti je mjesec uzastopce koji se smatra rekordno najtoplijim, a kao glavni uzrok za to navodi se vremenski fenomen El Ninjo, za koji se očekuje da prestane u narednim mjesecima. El Ninjo, koji je počeo prošlog juna i koji je u decembru dostigao vrhunac, stvara dodatnu količinu toplote u uslovima kada je toplota već povećana zbog velikog sagorevanja fosilnih goriva.

Mart ove godine bio je 1.68 stepeni topliji od marta iz “predindustrijskih“ vremena, pre nego što su ljudi počeli da sagorevaju velike količine fosilnih goriva.

“Naša predviđanja su prilično promašila specifične stavke iz 2023. godine, a ako prethodne statistike ne funkcionišu, onda postaje mnogo teže rijeći šta će se dogoditi u budućnosti“, ukazao je Šmit.

Iako naučnici nisu sigurni kako će se tačno razvijati uslovi u regionu Pacifika, trenutna predviđanja sugerišu da bi mogla nastupiti hladna faza El Ninja kasnije ove godine, što bi moglo da dovede do prijevremenog pada globalnih temperatura vazduha.

“Još uvek pokušavamo da razumemo zašto se situacija tako dramatično promjenila sredinom prošle godine i koliko će se ova situacija nastaviti, da li je u pitanju fazni pomak ili je riječ o kratkotrajnim klimatskim trendovima“, kaže članica istraživača Službe za kilmatske promjene EU “Kopernik“ Samanta Burdžes.

Naučnici i dalje tvrde da je najbolji način da se zaustavi globalno zagrijevanje taj da se smanji emisija gasova.

“Razumjem izazove, ali je takođe tačno da ako ne reagujemo, obavezujemo se na budućnost u kojoj će prilike iz 2023. biti nova normalnost“, rekla je istraživač Anželik Melet iz Instituta Merkator Oušna.