Peti dan štrajka glađu rudara Trepče

Duboko pod zemljom, unutar zidina, rudari Trepče provode peti dan štrajka glađu.

Postrojeni jedan za drugim, i pored narušenog zdravlja, ne odustaju od otpora.

„Juče sam izašao osvežen, dobio sam lekarsku pomoć. Posle tretmana, oko ponoći sam došao i pridružio se prijateljima. Ostaćemo ovde dok se naši zahtijevi ne ispune“, rekao je rudar Lavdim Murseli.

„Juče smo imali tri teža slučaja. Jedan je skoro dobio srčani udar. Nije slušao nikog od nas, sve dok nisu došli ljekari pa smo ga nasilno izveli i poslali gore. Hteo je da umre ovde i rekao je da će ostati dok se ne ispuni drugi uslov”, rekao je rudar.

Pored ulaza u rudnik, improvizovan je i medicinski centar.

Doktorka Blerijana Šabani rekla je za radio Dukađini da se stanje 15 rudara pogoršalo u subotu, od kojih su neki lječeni.

Vršilac dužnosti direktora “Stan Terguta” Bahri Karača izjavio je da glavni problem leži u finansijskoj nestabilnosti Trepče.

„Razlika izlaz-ulaz, proizvodnja manja od potražnje. Imamo fiksne zahtijeve. Ventilator mora da radi non-stop, veliki su troškovi, imamo izvlaćenje vode, ogromni su troškove za struju. Imamo pumpe, sve nas košta. U rudnik nije bilo ulaganja od 2019. godine, oprema je zastarela. Proizvodnja ne ide po planu. Ulazi su manji od izlaza“, rekao je vd direktor Stan Terguta, Bahri Karaća.

Karaća je naveo da, kao i prethodni direktor koji je podnijeo ostavku na zahtijev odbora, nije u mogućnosti da odgovori na zahtijeve odbora.

Od 25. oktobra, oko 50 rudara rudnika Artana bojkotovalo je rad u znak solidarnosti sa rudarima Stan Tergua.

Međutim, čelnik poslovne jedinice ovog rudnika Hisni Bećiri upozorio je na mjere protiv njih.

Zahtijevi rudara su da im se plate isplaćuju na vreme, da dođe do poboljšanja uslova rada, zdravstvenog osiguranja i smjene rukovodstva.

Štrajkačima su se u subotu pridružile i zaposlene u administraciji.