PK potvrdila ubistvo i ranjavanje policajaca: Kamionima blokirali put pa otvorili vatru na službenike

Nakon potvrde od strane najviših prištinskih zvaničnika da je sinoć na Severu Kosova ubijen jedan policajac a drugi ranjen, potvrdila je ovog jutra i Kosovska policija, iznoseći detalje o samom slučaju.

Iz PK preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primjetila da su na ulazu u selo Banjska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran.

„Jedinice za red policijske stanice Zvečan, po dobijanju obavještenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su se obrele u blizini mjesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i granate, pri čemu su usleijd pucnjave upucana dva policajca“, naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz PK, reagovale u samoodbrani i uspijele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

„Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je ljekar konstatovao smrt jednog od teško povrijeđenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povrijeđen, prema riječima ljekara, van životne opasnosti“, dodaju iz policije Kosova.

Kako navode, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, „koje su s vrijemena na vrijeme napadane vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

„Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbijednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike“, dodali su.

Premijer, Kosova Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici, optužili su Srbiju, odnosno „srpske kriminalne bande“, koje imaju „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.