Plan rasta EU ubrzava članstvo Kosova u uniji

Premijer Aljbin Kurti pozdravio je plan rasta Evropske unije, rekavši da će taj plan ubrzati članstvo Kosova u uniji

Kurti je to izjavio po završetku samita EU, koji je održan u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji, sa šest lidera Zapadnog Balkana.

„Pozdravili smo ovaj plan jer ne usporava naše članstvo, već ga ubrzava, povećavajući brzinu i reforme i približavanje između Evropske unije i Zapadnog Balkana. Plan za povećanje učešća na tržištu rada sa šest“, rekao je Kurti.

On je naglasio da je deo plana rasta zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, koje ima za cilj uklanjanje barijera.

„Imamo plan rasta koji će donijeti šest milijardi evra finansijske podrške za šest zemalja Zapadnog Balkana koje žele da uđu u Evropsku uniju, a u slučaju da finansijska podrška zavisi od rada i učinka posebno, gde ako države u Berlinskom procesu postigne nešto pozitivno, automatski se prenosi u Plan rasta, dok ako države blokiraju jedna drugu, to nema uticaja na plan rasta, na osnovu ovog plana, koji je osmislila Ursula Fon der Lajen, navodi mogu blokirati samo sebe, a ne jedni druge”,

„Članstvo u Evropskoj uniji je izbor, ima zemalja koje su odlučile da ne uđu u EU, članstvo u EU je cilj naše zemlje, ali i stanovništva naše zemlje sa podrškom od 94 odsto, navodi sva mjerenja javnog mnjenja“, izjavio je premijer Aljbin Kurti.