Podržali smo povećanje plata za radnike u privatnom sektoru

Premijer Albin Kurti izjavio je da je Vlada preduzela korake koji direktno utiču na živote radnika i koji promovišu zapošljavanje, sa posebnim akcentom na zapošljavanje žena i mladih.

On je u ponedjeljak na Fejsbuku napisao da je zaposleno oko 5.000 žena, a putem platforme “Superpuna” podržano je zapošljavanje.

Kurti je rekao da su plate u javnom sektoru povećane i da je kroz preduzete pakete podržano povećanje plata za 17 hiljada radnika privatnog sektora.

„Također, povećali smo plate u javnom sektoru i kroz pakete koje je preduzela Vlada podržali smo povećanje plata za 17.000 radnika u privatnom sektoru. Zapošljavanje je bio jedan od naših glavnih prioriteta, a uz njega su i prava na radu neophodna. S tim u vezi, prošle godine je izvršeno 6.316 inspekcijskih nadzora u privrednim društvima s ciljem praćenja poštivanja Zakona o radu i drugih zakona na snazi. Samo u prvom kvartalu ove godine izrečene su 153 kazne zbog nepoštovanja ovih zakona”, napisao je premijer.

Šef vladinog kabineta je rekao da Kosovo pati od nezaposlenosti i kršenja prava na radu, dodajući da se radi na proširenju zapošljavanja i otklanjanju kršenja prava na radu.