Podzemni parking sa visokim cijenama, 15 evra dnevno

Sa 600 parking mjesta na dva sprata, očekuje se da će podzemni parking Prištine uskoro biti otvoren za građane.

Sa 78 postavljenih kamera za nadzor, 7 pešačkih ulaza i izlaza, punjačima za električne automobile, liftovima i pristupom za osobe sa posebnim potrebama, ovo je najnoviji prestonički parking koji se uskoro završava.

Za jedan sat boravka na ovom parking plaća se 1 evro, dok će posle četiri sata cijena biti 80 centi.

Boravak od 12 do 24 sata je 15 evra, nedeljna pretplata 90 evra, mjesečna 250 evra, za 6 mjeseci – 1 350 evra i godišnja pretplata – 2 500 evra.

A njihovo plaćanje se može izvršiti gvozdenim kovanicama i novčanicama, preko posebnih uređaja koje ovaj parking posjeduje.

Cijenovnik podzemnog parkinga, prema opštini, usaglašen je sa cijenovnikom „Prishtina Parking”.

Cijenovnik je ve’ istaknut

Direktorka za strateško planiranje i održivi razvoj u Opštini Priština Mimoza Sulejmani kaže da je ovaj parking izgrađen po najnovijim evropskim standardima.

„Parking će biti na 2 nivoa, prvi sprat i minus 1. Cijenovno će se usaglasiti sa ’Prištinskim parkingom’, tako da nema konkurencije jedni drugima… Biće po najnovijim evropskim standardima. , kao da je negdije u drugim zemljama, prvi je sa JPP na Kosovu posle kosovskog aerodroma, vjerujem da je cilj postignut tačno kako je planirano“, rekao je Sulejmani.

Sa šetalištem popločanim materijalom od rečnog kamena i betona, ovo se smatra jedinom te vrste na Balkanu.

Očekuje se da će na parkingu biti oko 5.000 stabala koje je posadila italijanska kompanija.

Prema riječima Sulejmani, ugovor za završetak radova je 10. novembar.

„Takođe, deo prostorija, i trg na kome se nalazi, sadi se drveće i park je pri kraju. Biće spreman u novembru. Ugovor bi trebalo da bude završen 10.Novembra, a faktički su radovi već završeni, ostao je samo deo parka gde će imati drveće, jer je gradonačelnik tražio da budu dosta visoko i da ih ima još više. nego što su planirani projektom“, rekala je Sulejmani.

A ove cijene građanima nikako nisu dobrodošle.

Iznad parkinga, rame uz rame sa statuom Fehmija Aganija, biće i statua Antona Čete, za koju je Skupština opštine Priština glasala u prethodnom zakonu.

Inače, ugovor o izgradnji podzemnog parkinga potpisan je u oktobru 2019. godine između Opštine i italijansko-kosovskog konzorcijuma „Jaha & Pesina“.