Pokrenuta platforma e-Opština

Platforma e-Opština, koja će građanima olakšati pristup opštinskim javnim uslugama pokrenuta je preko platforme e-Kosova koju podržava ministarstvo administracije lokalne samouprave, saopšteno je iz kabineta Premijera Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u svom uvodnom izlaganju rekao da je pokrenut niz novih usluga na e-Kosovu, u okviru digitalne transformacije kao ključnog pokretača za transparentnije, odgovornije i efikasnije upravljanje.

„Ova transformacija omogućava bolje usluge građanima i preduzećima, počevši od javne uprave, zdravstva i obrazovanja, uključujući sve oblasti upravljanja i privrede”, dodao je premijer.

On je podsjetio da već postojeća platforma e-Kosova ima 880.000 registrovanih korisnika, a nudi preko 155 elektronskih usluga.

Platforma e-Opština, prema riječima premijera, pokrenuće niz novih usluga.

„Ove usluge povećavaju interakciju između opštinskih organa i građana, čineći građanina aktivnim dijelom u donošenju odluka i obavještavajući ga u realnom vremenu o aktuelnim dešavanjima u svojoj opštini“, rekao je premijer Kurti.

On je takođe naglasio da će ova platforma unaprijediti transparentnost i odgovornost unutar opštinskih uprava, kroz ažuriranja u realnom vremenu i pristup važnim informacijama.

Ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, rekao je da se kroz ovu platformu pruža mogućnost građanima da budu informisani u realnom vremenu, da imaju otvorene, dostupne podatke i da povećaju interakciju između građana i opštinskih organa.

Platforma e-Opština nudi direktni prenosi sjednica skupštine opština, moguće je putem nje prijaviti problem vašoj opštini, komunicirati sa opštinskim službenikom, te inicirati i doprinijeti javnim raspravama.