Pokret Evropa sad pobjednik izbora, slijede pregovori za sastav vlade Crne Gore

Politički analitičari pozivaju čelnike stranaka da stranačke interese i međusobne sukobe stave po strani i formiraju što prije vladu u korist građana Crne Gore.

Pokret Evropa sad pobjednik je vanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Crnoj Gori na osnovu 98,7 posto prebrojanih glasova, objavio je Centar za monitoring izbora (CEMI).

Taj pokret osvaja 23 mandata, a slijedi Demokratski pokret socijalista sa 21.

Koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’, stranaka bivšeg Demokratskog fronta, dobila je 13, a koalicija URA-e i Demokrata ‘Aleksa i Dritan’ 11 mandata.

Bošnjačka stranka osvojila je šest, SNP i Demos tri mandata.

U Parlament ulaze još i manjinske partije, Albanski forum sa dva, te Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa sa po jednim mandatom.

Spajić spreman za premijersko mjesto

Nosilac izborne liste i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić izjavio je da je taj pokret, uprkos svim pritiscima i zloupotrebama državnih resursa u izbornoj kampanji, zadovoljan postignutim izbornim rezultatom.

Spajić, koga je član PES-a na konferenciji za medije predstavio kao budućeg premijera Crne Gore, rekao je da je ovo velika pobjeda za PES, koja se nije desila u Evropi. Iako do jučer vanparlamentarna stranka, PES je postao najveća stranka u Crnoj Gori, rekao je Spajić, koji je konferenciju za novinare u izbornom štabu održao na crnogorskom i engleskom jeziku.

“Ostvarili smo dobar rezultat i očekujemo da se vlada što prije formira i razgovarat ćemo sa svima koji dijele naše vrijednosti”, rekao je Spajić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Spajić je rekao da od budućih partnera u vladi očekuje da zajedno ostvare 95 posto planiranog za građane Crne Gore.

Na pitanje sa kim bi PES formirao vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio sa kim neće u koaliciju – sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Građanskim pokretom URA.

Partneri za PES su svi koji se slazu sa programskim principima PES-a i sprovođenjem programa Evropa sad 2, dodao je.

‘Okosnica nove vlade’

Lider Demokrata Aleksa Bečić čestitao i zahvalio građanima na “slobodnim demokratskim izborima” koji su održani u Crnoj Gori i istakao da je koalicija Hrabro se broji (Demokrate i Ura) osvojila impresivan rezultat i imat će 12 zastupničkih mandata.

Bečić je rekao da je to podatak na osnovu 100 posto prebrojanih glasačkih listića, koji pokazuju da će u parlament ući četiri velike političke partije, a da ostale liste, osim četiri manjinske, nisu prešle cenzus.

“Sa 13 posto podrške osvojili smo 12 mandata, koliko smo imali i u prethodnom sazivu parlamenta, što je na nivou naših očekivanja”, rekao je Bečić. Sa DPS-om nećemo pregovarati, ali nove vlade nema bez liste Hrabro se broji, poručio je Bečić.

Njihovi partneri kojima pružaju ruku su, kazao je, oni koji žele evropsku Crnu Goru i spremni su za borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

“Ostvariti ovakav izborni rezultat, najbolji u našoj historiji za nas je impresivan rezultat kojim smo veoma, veoma zadovoljni”, rekao je Bečić, koji je pozvao na inkluzivnost, a ne na isključivost.

Abazović: Bez nas nema vlade

Lider pokreta Ura Dritan Abazović poručio je da je pobijedila evropska, građanska i ekološka Crna Gora.

“Izuzetno smo zadovoljni rezultatom, dileme nema ne da nema vlade bez nas, već je ova koalicija glavna okosnica buduće vlade Crne Gore. Još važnije je da su izbori održani u fer i demokratkoj atmosferi i da je Crna Gora prešla još jednu stepenicu političke kulture”, rekao je Abazović.

Cilj je da radimo kao inkluzivno društvo i da Crnu Goru vidim u EU za četiri godine.

Na konstataciju novinara da PES neće u vladu sa strankom Ura, Abazović je rekao da “imaju većinu, pa nek formiraju vladu”.

Živković: Bez DPS-a nema stabilne vlade

Nosilac liste Zajedno okupljene oko DPS-a Danijel Živković poručio je da je ova stranka pokazala da je najjača politička partija i da bez nje nema stabilne vlade Crne Gore.

Rekao je da su spremni na saradnju sa svima koji poštuju tekovine DPS-a.

“Dakle, ova koalicija je svojom snagom potvrdila političku relevantnost, bez koalicije Zajedno nema stabilne, reformske, evropske vlade”, poručio je Živković.

Dodao je da je DPS pokazao i na ovim izborima političku relevantnost, a to je da će ova stranka, kako je kazao, diktirati tempo promjena.

Političke kombinatorike

Politički komentatori su nakon izjava političkih lidera istakli da je jedini način pokazivanja ozbiljnosti i stvarne odlučnosti za promjenama u korist građana što skorije formiranje nove vlade i stavljanje stranačkih interesa u drugi plan.

Komentarišući rezultate parlamentarnih izbora analitičar Miloš Vukanović kazao je za RTCG da Crnu Goru čeka dosta kombinatorike, ali ako politički subjekti imaju namjeru da formiraju evropsku i stabilnu Vladu – brzo će se dogovoriti.

“Čeka nas dosta kombinatorike. Nadam se da će nova Vlada biti formirana brzo, jer nemamo vremena za čekanje. I nadam se da neće doći do novih izbora, jer mnogo koštaju, i nemamo vremena za čekanje”, ocijenio je Miloš Vukanović.

Kako kaže, ukoliko cilj bude ona “lešinarska preraspodjela resora, načekaćemo se i svađa nagledati i svega onoga što smo vidjeli u posljednje tri godine”.