Porodice sa socijalnom pomoći, neinformisane o državnim subvencijama

2. decembra zatvorena je mogućnost da građani konkurišu za subvencije energetske efikasnosti. Ali ima i onih koji nemaju informacije o tome kako da se prijave. Od 18. novembra do sredine prošle nedelje Ministarstvu privrede se prijavilo više od devet hiljada ljudi. Ovog puta Vlada daje prioritet samohranim majkama i socijalnim slučajevima.

Oprema za toplotne pumpe i efikasni klima uređaji već se nalaze u zidovima pojedinih kolektivnih zgrada.

Međutim, porodice sa socijalnom pomoći koje žive u Prištini nemaju mnogo informacija o tome kako da konkurišu za subvenciju koju je otvorila Vlada.

Hamide Demoli je rekala da nemaju pojma za šta će biti subvencionisani.

„Imali smo prijave, ali nismo znali zbog čega. Nije nam jasno kako da se prijavimo, zato smo ostali [bez prijave]. Nemamo mogućnosti, sa dosta lažnom dodijelom drva za ogrev, moram da ga kupim, skupo je“, izjavila je Demoli.

U međuvremenu, premijer Aljbin Kurti je uputio poziv za podnošenje zahtijeva za ovu subvenciju samohranim majkama.

Ministarstvo privrede objavilo je ukupan broj prijavljenih.

„Na drugom pozivu Ministarstva privrede za subvencionisanje elektroenergetske efikasnosti, broj prijava u prvoj fazi je 9.070. Do sada se prijavilo 906 korisnika socijalne pomoći. Za subvenciju za električnu efikasnost prijavilo se 1.205 samohranih porodilja“, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Međutim, u Centru za socijalni rad u Prištini postoje samo dvije samostalne majke koje su se prijavile za vladinu subvenciju.

Vehbi Mujku, direktor Centra za socijalni rad u Prištini, rekao je da je bilo nekoliko socijalnih slučajeva za koje su bili potrebni dokazi za subvenciju.

„Imali smo dva slučaja samohranih majki gde su dolazile i tražile da dobiju zvaničan dokument kojim dokazuju da su samohrani roditelji. Imamo nekoliko slučajeva gde su dolazili i tražili da dokažu da su korisnici socijalne šeme. Pošto su kriterijumi iz Vlade da porodice moraju da dokažu da su korisnici socijalne šeme ili da su samohrani roditelji”.

Kroz ovu subvenciju građani zemlje moći će da koriste direktnu subvenciju individualnih peći, kotlova na biomasu, toplotnih pumpi i efikasnih klima uređaja.