Portparolka EULEX-a za ABC: Situacija na Sjeveru zabrinjavajuća, ukloniti barikade

Portparolka EULEX-a, Joana Lačana (Ioanna Lachana), situaciju na Sjeveru Kosova ocijenila je kao zabrinjavajuću. U izjavi za ABC News na albanskom ujedno je kazala da barikade moraju biti odmah uklonjene, prenosi ovaj medij.

„Sada je najvažnije da se situacija odmah deeskalira, da se povrati smirenost i uzdržanost drugih provokativnih radnji. Ovo je prvenstveno za dobrobit lokalnog stanovništva, čiji su mir i bezbijednost ugroženi zbog trenutne situacije“, kazala je, prenosi ABC News.

Osvrnula se i na napade na Kosovsku policiju, patrolu EULEX-a i novinare, te kazala da je to neprihvatljivo.

„Tokom ovih dana bili smo svedoci i uznemirujućeg oružanog prisustva u sjevernom dijelu Kosova, često maskiranih pojedinaca i grupa. Ovo je neprihvatljivo. Sada se mora zaustaviti narušavanje javnog reda i mira“, poručila je.

EULEX će, kaže, nastaviti da prati bezbijednosnu situaciju na Sjeveru, „u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i KFOR-om, kao i da doprinosi „miru i bezbijednosti svih zajednica na Kosovu“.

U toku je novi skok tenzija na Sjeveru Kosova. Srbi su postavili barikade na čak pet mjesta.

One su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Sjeveru od strane Srba, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi spriječili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Sjeveru, a usledila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana.

Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u peti dan. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu i pozvali na smirivanje tenzija i uklanjanje barikada.

Jedan od poslednjih zahtijeva za uklanjanje barikada sinoć je iz Prištine poslao specijalni izaslanik SAD, Gabrijel Eskobar, dok je njegov evropski kolega, Miroslav Lajčak, poručio da je barikade bolje ukloniti političkim dogovorom, a ne buldožerima.