Posle šokantnog događaja, predsjednica Vjosa Osmani sazvala je za danas sjednicu Savjeta za demokratiju i ljudska prava.

Na ovom sastanku, na kome će učestvovati svi institucionalni lideri, očekuje se iznošenje konkretnih stavova o mjerama koje se moraju preduzeti da bi se spriječio fenomen ubistava djevojaka i žena na Kosovu.

Osmani je za RTK rekla da se kao država i društvo suočavamo sa ozbiljnim izazovom, jer se femicid hitno mora zaustaviti i ne treba ga tolerisati.

„Pored institucionalnih lidera, na ovom sastanku će učestvovati i rukovodioci pravosudnih i bezbijednosnih institucija, predstavnici civilnog društva, nezavisnih institucija. Na dnevnom redu su dve konkretne tačke: prvo, svaka institucija treba da ima svoj doprinos u pogledu nedostataka koji postoje u našem sistemu zaštite života djevojaka i žena, i drugo, donećemo konkretne zaključke i zaključke o kako spriječiti ove akte nasilja i ovaj femicid, što je hitnije moguće. Nadam da će svaka od institucija Kosova izaći sa spiskom konkretnih akcija koje će pod okriljem Savjeta za demokratiju i ljudska prava i koje će nadgledati njihovo sprovođenje biti pomjerene, shvatajući izuzetno ozbiljnost ove situacije. šokantno za čitavo društvo i našu zemlju. Kao država i društvo, suočavamo se sa ozbiljnim izazovom, jer femicid hitno mora biti zaustavljen i ne smije se tolerisati”, rekao je Osmani.

Osumnjičeni za ubistvo svoje trudne bivše supruge u dvorištu UKCK-a u sredu uveče i dalje je u bekstvu.

Policija je juče raspisala potragu za istim licem, tražeći pomoć građana da ga uhvati, prenosi Reporteri.net.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je juče da je zatražio maksimalnu posvećenost svih policijskih zvaničnika za hitno hapšenje i privođenje pravdi Sokolja Halilija.

Svečlja je rekao da su hapšenje i pravda hitnost ovog slučaja.

Kako je juče saopšteno, automobil iste osobe pronađen je na trgu “Ahmet Štimja”. Policija je saopštila da je osumnjičeni pretresen na više lokacija, ali da ga još nisu uhvatili.