Poslije Danske i Austrija planira da šalje svoje zatvorenike u zatvore na Kosovu

Austrijska vlada planira sporazum o transferu osuđenih kriminalaca iz zemalja koje nisu članice EU na izdržavanje kazne na Kosovu.

Kako piše medij “politico.eu”, austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, koji je u ponedjeljak učestvovao na konferenciji o migracijama u Kopenhagenu, razgovarao je o ovoj ideji sa danskim ministrom pravde Peterom Hummelgaardom.

“Prigovori na pritvor poput onih koje je Danska planirala na Kosovu također su dio austrijskog plana saveznog kancelara Karla Nehammera”, rekao je Karner nakon toga.

Danska je u decembru 2021. potpisala sporazum sa Kosovom da pošalje 300 zatvorenika osuđenih na deportaciju, u periodu do 10 godina – u zamenu za 210 miliona evra.

Međutim, sporazum još nije odobren od strane kosovskog parlamenta, piše Polico.

“Želimo dalje intenzivirati saradnju naših zemalja u oblasti sigurnosti i borbe protiv organizovanog kriminala”, rekao je Karner.

Na konferenciji o migracijama, preko 250 političkih lidera i međunarodnih organizacija razgovaralo je o rješenjima kroz partnerstvo sa zemljama izvan EU za upravljanje dolaskom izbjeglica i olakšanje povratka.

Kritičari kažu da planovi za deportaciju potkopavaju propise EU o azilu i krše ljudska prava.
Karner, obožavatelj ruandskog modela, ranije je pozvao na promjenu “propisa EU” kako bi se olakšale deportacije iz zemalja EU.