Pozdravlja se odluka koja obavezuje građane da odjavljuju neregistrovane i stare automobile

Odluku Agencije za civilnu registraciju (ARC) koja obavezuje građane da pokažu gde se nalaze njihovi neregistrovani automobili, pozdravio je Kosovski biro za registraciju (BKS).

Prema riječima direktora Kosovskog bezbednosnog biroa (BKS) Samija Mazrekua, ova odluka se građanima možda neće dopasti, ali se njome čisti baza podataka o neregistrovanim vozilima.

„U propisu je navedeno da građanin kada ode da registruje automobil ima vezu sa tržištem gde ima druge automobile koji nisu registrovani. Ako imate pet registrovanih automobila, niko se ne bavi vama, ali ako odete da registrujete auto i sistem pokaže da na vaše ime postoje dva ili tri neregistrovana automobila, automatski morate preduzeti radnje da su ti automobili registrovani ili informisani da bih mogao da nastavim ovaj proces“.

„Pozdravljamo i ovu inicijativu i zahvaljujemo se ARC-u, jer bez obzira da li se nekome ne sviđa, ovo je pravna radnja i čisti bazu podataka o neregistrovanim vozilima i na kraju sprečava povećanje rizika od neregistrovanih vozila“, kaže on.

Govoreći o ovom fenomenu, Mazrek je za primer uzeo nezgode koje je prouzrokovao prodati automobil. Piše da se i dalje mogu pojaviti u ime prodavca.

„Nema logike da neko proda auto i ostavi ga godinama da se slobodno kreće negdje drugdje ne znajući za koju svrhu se taj automobil koristi. I danas se kod javnobeležničkog ugovora navodi da je lice dužno od momenta potpisivanja javnobeležničkog ugovora da promjeni osiguranje u roku od 10 dana, jer ako je taj automobil na nečije ime i ako ima tri nezgode, onda ima trostruko povećanje osiguranja i to stvara druge poslijedice, a da to lice uopšte nije svesjno”, rekao je on i apelovao na građane da ne ostavljaju automobile na ime drugog lica.

U međuvremenu, za ovu odluku, EO nije dobio odgovor od direktora Agencije za civilnu registraciju, Blerima Camaja.