Prava vremenska klackalica pred nama – nakon paklenih vrućina stižu vremenske nepogode

Kako prognoziraju meteorolozi, hladni front ”oduvaće” tokom vikenda toplotni talas sa našeg područja i donijeti dugoočekivano osvježenje i pljuskove.

Dok i danas živa u termometru u pojedinim mjestima dostiže 37 stepeni Celzijusa, meteorolozi za vikend najavljuju osvježenje.

Vikend donosi promijenu vremena. U subotu ujutro i pre podne u većem dijelu sunčano. Poslije podne se očekuje naoblačenje a tokom noći i pljuskovi sa grmljavinom.

U subotu će prije prodora hladnog fronta duvati južni i jugoistočni vetar.

U nedelju znatno ugodnije vreme.

– Još ujutro biće nešto više oblaka, ponegdije sa padavinama, a tokom dana u svim predijelima smjena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak sjeverozapadni vjetar. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C.

– U ponedijeljak ujutro u svim predijelima svježe, a konačno će biti prekinut i duži niz tropskih noći, jer će minimalna temperatura opasti ispod 20°C. Dakle, jutro će biti vedro, uz temperature od 8 do 16°C, a maksimalna dnevna od 27 do 31°C. I dalje će duvati pojačan sjeverozapadni vjetar.

U utorak i u srijedu slično vreme, uz dva, tri stepena više temperature – biće sunčano,

– Inače, umereno toplo vrijeme početkom slijedeće sedmice i bez vrućina biće poslijedica prisustva visinskog ciklona sjeveroistočno od našeg područja, koji će prema našem području uslovljavati strujanje svježije vazdušne mase. Ipak, već od četvrtka će se nad našim područjem uspostaviti termički greben na visini sa jugozapada, pa će sa Mediterana početi da struju veoma topla vazdušna masa, porijeklom sa sjevera Afrike.