Predsjednica Osmani danas u Skoplju, susret Brdo-Brioni

Predsednica Vjosa Osmani, danas učestvuju u godišnjem regionalnom susretu procesa Brdo-Brioni, koji se ove godine održava u Skoplju. U pitanju je i svojevrsni jubilarni susret pune decenije, s obzirom na to da je prvi susret održan 2013. na Brdu kod Kranja, a na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske.

Na ovom susretu osim predsjednice Kosova, prema ranijim najavama, učestvuju i sada predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Albanije Bajram Begaj, te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, predsjenik Srbije Vučić, a goste dočekuje predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

U fokusu ovogodišnjeg sastanka su ubrzanje procesa članstva u EU, borba protiv i smanjenja posledica klimatskih promjena u regionu, kao i stvaranje uslova za ostanak mladih na Zapadnom Balkanu.

Osmani je već otputovala juče u Sjevernu Makedoniju, saopštio je njen kabinet. Ona će tokom svog boravka u Makedoniji, kako je dalje saopšteno, „pored predsjednika Steva Pendarovskog i predsjednika Albanije Bajrama Begaja, učestvovati na ceremoniji inauguracije biste Svete Tereze u prostoru Ambasade Republike Kosovo u Skoplju“.