Predsjednica Osmani: Na putu da vrlo brzo pronađemo riješenje za put Dečani-Plav koje SPC neće da odbaci

Nikad ne slušam šta Aleksandar Vučić priča, kazala je kosovska predsednica Vjosa Osmani u intervjuu za podgoričke Vijesti.

„Ja gledam samo ono što on radi i vrlo često, ako ne i uvek, ono što govori i što radi, ne poklapa se jedno sa drugim. Pa da vidimo kako će se ponašati, jer na osnovu onoga što kaže, teško je predvidijeti šta će se zaista desiti u praksi“, kazala je u odgovoru na pitanje da li će na kraju predsjednik Srbije da prihvati francusko-njemački plan.

„Moramo dodatno da vidimo konkretan dokaz iz Srbije, da su oni za mir i stabilnost. Do sada nismo videli taj dokaz, nadajmo se da ćemo biti pozitivno iznenađeni u narednih nekoliko mjeseci,” kazala je Osmani.

Na pitanje da li će, ako Srbija prihvati evropski plan, ona i kosovski premijer Aljbin Kurti „popuste i prihvate“ formiranje Zajednice srpskih opština, Osmani je kazala:

„Ono što je potrebno jeste da budemo sigurni da ne dajemo Srbiji novi instrument u njenim rukama kroz koji će potkopati našu nezavisnost. Nismo protiv prava srpske zajednice koja živi na Kosovu, sasvim suprotno, želimo da se oni osjećaju uključeno i potpuno zaštićeno na osnovu najviših međunarodnih standarda ali moramo da se pobrinemo da se Srbija ne mješa u našu nezavisnost i ne koristi ovo kao instrument da umanji ono što smo do sada postigli“.

Kaže da se vodi više diskusija o tome kako baš to da se postigne, uz niz principa koji moraju da se poštuju:

„Prije svega odluka Ustavnog suda, zatim da Zajednica srpskih opština ne može da ima izvršna ovlašćenja jer to može dovijesti do neke vrste modela koji imamo u Republici Srpskoj a koji je opasan za cijeli region, i treće – to ne može da stvori neki posredni nivo vlasti koji Ustavom nije dozvoljen. Kao što rekoh, samo bi dao Srbiji instrument u ruke, da se stvori više problema, a ne dobrih riješenja za budućnost. Da zaključim, rekla sam da naš zakon već dozvoljava da se stvaraju udruženja, ali to mora da se uradi u potpunosti u skladu sa principima koje sam upravo iznijela.”

Na pitanje šta će kao predsjednica Kosova da uradi da se to zaustavi i jesu li Srbi danas na Kosovu bezbijedni, istovremeno dok sami tvrde da nisu, Osmani tvrdi da „velika većina pretnji i zastrašivanja među srpskom zajednicom koja živi na Kosovu potiče od ilegalnih kriminalnih bandi koje su podržane od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića“.

„Nažalost, najveći rizik po njihovu bezbijednost ne dolazi od kosovskih institucija ili od građana Kosova“, kaže Osmani. Podsjetila je na to da je nivo procjenta međuetničkog kriminala na Kosovu je na 0,03 posto.

„Naravno da želimo da svedemo to na nulu jer etnička komunikacija, harmonija naroda koji živi zajedno, njegova integracija, sve je to glavni prioritet naših institucija, jer vjerujemo da je multietničnost jedna od najvećih vrijednosti koja je takođe dio našeg Ustava“, kazala je Predsjednica Osmani za podgotičke Vijesti.