Predsjednički kandidat Đukanović: Crna Gora ljuti neprijatelj velikosrpskog nacionalizma

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) Milo Đukanović poručio je večeras da je Crna Gora „prijatelj pristojnoj, građanskoj Srbiji i ljuti neprijatelj velikorspkom nacionalizmu“.

Đukanović je u direktnom TV sučeljavanju sa kandidatom Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem, uoči izbora 19. marta, kazao da se region „suočava sa agresijom velokosrpskog nacinalizma“ i ocijenio da je lider Fronta „promoter“ te politike u Crnoj Gori.

Lider i kandidat DF-a je optužio Đukanovića za „antisrpstvo i mržnju“ prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Mandić je kazao da je Đukanović Srbiju „proglasio neprijateljem“ Crne Gore, podelio Crnu Goru „u okviru pravoslavnog bića“ i ocijenio da je to „opasno“ jer „danas ta linija ide kroz porodicu“.

„Srbija nas ne doživljava kao svog neprijatelja. Ne znam zašto ste se vi opredijelili za varijantu da Srbiju proglasite neprijateljem Crne Gore. To nije pametno i nije dobro. Mi nikada nikakvih nesporazuma nismo imali sa Srbijom“, kazao je Mandić.

Đukanović je odbacio Mandićeve optužbe i ocijenio Srbija „pokušava da uredi život ne samo Crnoj Gori, nego BiH, Kosovu i Makedoniji“.

„Ja sam neko ko zajedno s još jednim brojem ljudi snažno vjeruje u multietničku demokratiju u regionu. Naspram toga postoje politike velikodržavnih nacionalizama koje vjeruju da treba promjeniti granice i homogenizovati stanovištvo svake od država u nacionanim i vjerskom smislu“, rekao je Đukanović.

Dodao je da zbog toga „ideolozi Velike Stbije misle da treba da upravljaju životom Srba izvan Srbije“.

„To je on što ste vi pozdravili na kongresu Putinove partije kada je govorio da je zadovojan što ima vojsku koja može da pomogne Srbima izvan granica Srbije“, kazao je Đukanović.

Po njegovim riječima, ko god pokušava da kontroliše život svojih sunarodnika u drugim državama, ruši suverenost tih država i ugrožava odnose u regionu.

Đukanović je podržao Mandićevu stav o pomirenju u Crnoj Gori, što je ključna poruka kampanje predsjedničkog kandidata DF-a, ali mu je odgovorio da ta tema „nije za dnevno političko manipulisanje“ i da joj „pogrešno pristupa“.

„I vi i ja znamo da su korijeni naših podijela su duboko u historiji… Na žalost, do dana današnjeg nismo uspijeli da primjenimo neku dobru terapiju državne politike koja bi taj jaz smanjila. Saglasan sam vama da bi to trebalo da bude najvažnija tema za budućnost, ali mislim da joj pogrešno pristupate“, rekao je on.

„Ne mislim da ćemo se miriti tako što ćemo miriti fašiste i antifašiste u prošlosti. Partizani i četnici su u svojim grobovima već pomireni… Mi treba da obezbijedimo novu platformu za pomirenje Crne Gore, a to je pomirenje u vrijednostima“, kazao je Đukanović.

Ocenio je da „evropske vrednosti mogu biti dobra platforma za predsednika Crne Gore, kako se god on zvao, da pokuša da savlada taj teški konstrukcioni problem crnogorske političke relanosti“.

Mandić je odgovorio da Crna Gora „mora da se okrene sebi“, da su se „grobovi pomirili“, a da je „ostalo još samo da se reši pitanja kako da potomci funkcionišu zajedno“.